Terveellinen kaurapuuro on parasta pikaruokaa
“Puuro ruuan puutteessa, talkkuna talon hävitessä.”
Kyllä nyt jaksaa!
Kaurapuuro on yksi suomalaisten lemppareista
Tätä artikkelia kirjoittaessa olen myös minä aloittanut aamuni kaurapuurolla, johon lisäsin mustikoita, raejuustoa sekä lesitiiniä
Puuro ei pidä yllä nälkää?
Niin, jos puuro on veteen keitetty eikä siihen ole käytetty lisukkeita tai mausteita niin se olisi sama asia kuin söisi pottumuusia joka päivä lounaalla. Puurosta saa erittäin kuiturikkaan ja proteiinipitoisen terveellisen aterian kunhan muistat koostaa sen oikein.
Kaurapuuro on yksi parhaimmista aamupalavaihtoehdoista ja on osa terveellistä ruokavaliota. Puuro sopii aamupalan lisäksi lounaaksi, välipalaksi, jälkiruoaksi ja iltapalaksi. Puurosta nauttijat toimivat myös yleensä ekoloogisesti ja eettisesti kotimaisia raaka-aineita käyttäen.
Tämä artikkeli pitää sisällään;
- miten valmistaa kaurapuuro “oikeaoppisesti”
- mitä kaurapuuro on terveyden vinkkelistä katsottuna
- minkälaisia lisukkeita kaurapuuroon käytetään
- trendikäs tuorepuuro
- mitä tehdä ylijäämäisestä kaurapuurosta
- sekä muutaman reseptin joita kannattaa kokeilla
Monien mielestä aamupala on päivän ehdottomasti tärkein ateria. Seuraavaksi ne edut ja hyödyt kun syöt kunnon aamupalan.
Täytä energiavarastosi kaurapuurolla heti aamusta sillä elimistösi paastoaa ja on lepotilassa nukkumisen ajan. Mikäli sinulle ei aamupala maistu heti aamusta niin syö se vaikka tunnin kahden päästä herättyäsi. Katso lopussa oleva “termariniksi”
Kaurapuuron avulla painonhallinta on paljon helpompaa sillä aamun energiapommi ehkäisee päivän mittaan verensokerin heilahteluita sekä estää epäterveellisten herkkujen syöntiä. Tutkimuksissa on todettu säännöllisen aamupalan vaikuttavan merkittävästi painonhallintaan.
Kun syöt kaurapuuron aamupalaksi sopivilla lisukkeilla ateriasi rytmittyy oikein heti aamusta ja turha iltasyöminen vähenee. Kaurapuuro on siten koko kehon ja mielen boosteri ja voi auttaa ajattelussa sekä vaikeiden tehtävien suorittamisessa. Suhtaudu siis kaurapuuroosi kokonaisvaltaisesti, joka auttaa sinua jaksamaan, parantaa vatsasi toimintaa ja pitää mielesi virkeänä.
Aluksi kuitenkin nopeasti valmistettava kaurapuuro, joka vapauttaa kädet muuta tekemistä varten.
Keitä nopea kaurapuuro oikeaoppisesti:
- Käytä vain parhaita mahdollisia kaurahiutaleita
- Älä käytä mikroaaltouunia
- Keitä kaurahiutaleet veteen
- Hiutaleet lisätään aina kylmään veteen, jotta ne ei jää pohjaan kiinni.
- Kuumenna puuro kiehumispisteeseen välillä sekoitellen
- Puuron kiehuessa aseta pienimmälle mahdolliselle lämpötilalle ja sekoita
- Peitä kannella ja anna puuron sakeutua noin 10 minuuttia
Kahta asiaa emme suosittele kaurapuuron valmistamisessa, mikroaaltouunia sekä pikakaurahiutaleita.
Suomen johtava kauraleseiden valmistaja on Elovena. Heillä on oma tapansa valmistaa täydellinen kaurapuuro. Tästä pääset Elovenan kaurapuuron ohjeisiin.
Induktioliettä käyttäessäsi pienennä lämpötila alas heti puuron kiehuessa. Oikea lämpötila löytyy parhaiten kokeilemalla. Induktioliesi on nopea ja tehokas joten suosittelen että sekoitat puuroa hiljalleen kiehumiseen asti. Keraamisella liedellä valmistaessa voit käyttää haudutusritilää varsinkin jos puuro meinaa tulla yli.
Mikäli peruspuuro alkaa kyllästyttämään laita siihen lisää twistiä lisäämällä mausteita, lisukkeita tai vaihda puuroon käytettävää nestettä. Puuroon ei kyllästy koskaan kun vaihtelee puuron päällisiä. Hedelmät, marjat, myslit, jugurtit jne on kauniisti aseteltuna jo puolet koko ruoasta. Vaihtoehtoja on lukuisia ja niiden kaikkien mainitseminen tässä artikkelissa on sula mahdottomuus.
Puuroon lisättävät päälliset
Marjat
Marjat ovat terveellisiä ja antavat puuroon väriä sekä makean maun. Erityisesti puuron päällä marjat herättävät ruokahalut. Suosituimmat marjat ovat mustikka, mansikka ja vadelma. Voit lisätä pakastemarjat suoraan puuroon mikäli näin haluat. Toki pakastemarjat voi ottaa sulamaan jo edellisen päivän aikana.
Muita hyviä marjoja on vadelmat, puolukat, erilaiset pensasmarjat sekä tyrni terveysvaikutteidensa takia. Moni käyttää myös erilaisia marjakeittoja.
Hedelmät ja hillot
Hedelmät tuovat puuroihin raikkautta sekä hedelmästä hiukan riippuen happamuutta ja ripauksen makeutta. Hillot tekevät puurosta jälkiruokamaisen ja puuron syönti onnistuu vaikka kylmänä. Yksi suosituimmista hedelmistä on banaani. Jääkylmä pilkottu banaani antaa kontrastia kaurapuuron kanssa. Hedelmät tuovat puuroosi raikkautta ja erilaisia värejä.
Myslit, jugurtit ja rahkat.
Monissa maissa kaurapuuroon useimmiten lisätään mysliä ja tämä tapa on rantautunut myös meille. Olemme jo tottuneet kuinka mysli ja jugurtti sopii hyvin yhteen joten näiden kolmen yhdistäminen on luontevaa. Mysleissä saattaa olla joukossa melkoisia sokeripommeja joten niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Rahkaa lisäämällä ateriakokonaisuudesta tulee täyteläinen, kokeile lisäksi turkkilaista jugurttia.
Pähkinät ja kuivahedelmät
Pähkinät, maapähkinävoi ja kuivahedelmät ovat varsinkin fitness lajeissa suosittuja lisukkeita. Pähkinöitä voi lisätä sellaisenaan oman maun mukaan tai tuunaa ne kunnolla paahtamalla pannulla. Maapähkinävoi on rantautunut meille valtamerien takaa ja on erittäin hyvä lisuke jos lisää kylkeen vielä omenahilloa. Kuivahedelmät sellaisina tai tehosekoittimessa pyöräytettynä voi olla tosi positiivinen yllätys. Näillä lisukkeilla lisäät puuroosi rapeutta.
Tumma suklaa, keksit ja patukat
Näistä kolmesta saa aikaiseksi todellisen herkkupuuron. Pari palaa tummaa suklaata joka päivä kerrotaan olevan jopa terveysvaikutteista. Suklaa antaa makean twistin puuroon ja on yhdistelmänä todella hieno. Nykypäivän välipalakeksit tai proteiinipatukat murennettuna antaa puurollesi sporttisen vivahteen. Nämä yhdessä nautittuna auttaa sinua liikuntasuorituksessasi.
Nesteet
Kaurapuuroon käytettävää nestettä kannatta vaihdella sillä erilaiset mantelimaidot sekä kaurajuomat antavat erilaisia makuja. Monet kuitenkin ovat sitä mieltä että ainoa oikea neste kaurapuurossa on maito. Moni urheilija käyttää soijamaitoa proteiinipitoisuutensa takia. Eräs mielenkiintoinen neste on kookosmaito joka antaa runsaasti makua. Kaurapuuroon käytettävä neste voi tuoda reilusti lisää hyviä makuja. Kinuskimassaa tai mantelimassaa käyttäen saat suloisen maun sekä yhdistelmän joka taatusti yllättää.
Jotkut tykkää lisätä puuroon suolaa. Tämä on jokaisen makuasia. Toki, jossain dieteissä suolaa lisätään ruokavalioon ja tähän asiaan puuro sopii erittäin hyvin. Samoin kardemumma ja kaneli ovat yleisiä mausteita puuron yhteydessä.
Tuorepuuro sopii kiireiselle
Yön yli lähes itsekseen valmistuvat tuorepuurot ovat kiireisen pelastus, sillä ne voi valmistaa myös suoraan kannelliseen purkkiin ja napata töihin tai kouluun mukaan. Kaurahiutaleista, omenasta ja jogurtista valmistettava bircher-mysli on jo vuosikymmeniä vanha ruokalaji, mutta tuorepuuro on tullut uudestaan muotiin parin viimeisen vuoden aikana.
Bircher-mysli eli tuorepuuro
Ainekset
3 annosta
1(200 g) luomuomena
2 1/2dl (100 g) Fazer Alku sadonkorjuupuurohiutaleita
2 1/2dl maustamatonta Kefiriä
1/2-3/4dl tyrnitäysmehua
n. 1dl kuivattuja pähkinöitä ja hedelmiä.
1-2rkl juoksevaa hunajaa
Valmistus
alle 30 min
Raasta (kuorittu) omena kulhoon. Lisää hiutaleet, rahkajuoma ja tyrnitäysmehu. Rouhi pähkinöitä ja hedelmiä hieman. Lisää puuron joukkoon.
Anna puuron tekeytyä jääkaapissa noin 20 minuuttia tai yön yli. Sekoita ja nauti. Makeuta hunajalla.
Tuorepuuro valmistetaan hiutaleista ja nesteestä, kuten maidosta, kasvimaidosta, mehusta, jäähtyneestä vihreästä teestä tai kookosvedestä. Sekaan voi heittää pähkinöitä tai siemeniä, kuten mustaherukkatuorepuurossa.
Tuorepuuro makeutetaan useimmiten hunajalla tai vaahterasiirapilla, tai ihan vain hedelmillä kuten banaanilla tai taateleilla. Valmistus on helppoa: ainekset sekoitetaan keskenään ja laitetaan jääkaappiin tekeytymään yön yli. Aamulla puuron voi nauttia sellaisenaan tai soseutettuna. Myös tuorepuurojen päälle on tapana laittaa erilaisia päällisiä, esimerkiksi hedelmiä.
Omenapiirakkapuuro
Omenapiirakan makuinen kaurapuuro tuo arkeen ripauksen luksusta. Omenapiirakkapuuro maistuu myös välipalana.
Ainekset
1 annos
1-2(n. 200 g) hapanta omenaa
1dl vettä
1 1/2dl Pirkka kaurajuomaa
1dl Pirkka Luomu kaurahiutaleita
2rkl Urtekram mantelivoita
1/2tl kanelia
ripaus suolaa
1rkl Pirkka vaahterasiirappia
1rkl Pirkka mantelirouhetta
Valmistus
alle 15 min
Poista omenoiden siemenkota ja kuutioi omenat pieniksi kuutioiksi. Säästä osa kuutioista puuron pinnalle.
Keitä omenakuutiot vedessä pehmeäksi. Sekoita joukkoon kaurajuoma, kaurahiutaleet, mantelivoi, kaneli ja suola. Hauduta puuro miedolla lämmöllä kypsäksi.
Kaada puuro kulhoon ja valuta päälle vaahterasiirappi. Lisää omenakuutioit ja mantelirouhe. Tarjoa puuro lämpimänä.
Kaurapuuron ylijäämä
Jos kaurapuuroa jää yli, voit käyttää tähteet esimerkiksi pannukakkutaikinaan. Lisää silloin kylmään puuroon kaksi munaa, pari lusikallista vehnäjauhoa ja hieman sokeria sekä miedonmakuista öljyä. Paista pellillä uunissa tai tee liedellä pieniä lettumaisia pannukakkuja jenkkityyliin. Pienellä vaivalla säästät selvää rahaa ja vähennät ruokahävikkiä.
Pehmeä kaura-piimärieska valmistuu nopeasti kotikeittiössä. Voit käyttää rieskoihin myös tähteeksi jäänyttä kaurapuuroa.
Ainekset
8 viipaletta
2dl vettä
1dl Pirkka Luomu kaurahiutaleita
1dl Pirkka rasvatonta piimää
1 Pirkka Luomu kananmuna
1/2tl suolaa
2 1/2dl Pirkka hiivaleipävehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
Valmistus
alle 30 min
Kiehauta vesi, lisää kaurahiutaleet ja keitä noin 5 minuuttia, kunnes kaurapuuro on kypsää. Sekoita jäähtyneen kaurapuuron joukkoon piimä, muna ja suola. Sekoita taikinaan nopeasti jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
Levitä taikina jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päälle uunipellille joko yhdeksi isoksi tai kahdeksi pienemmäksi rieskaksi. Leikkaa yksi iso rieska taikinapyörällä kahdeksaan tai pienemmät neljään palaan. Pistele haarukalla.
Paista 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Tarjoa rieskat lämpiminä levitteen kanssa. Vinkki! Voit käyttää rieskoihin myös tähteeksi jäänyttä kaurapuuroa. Tarvitset sitä noin 2 dl.
Voit tehdä puurosta myös sämpylöitä tai täyttävän smoothien. Sekoita smoothieen marjoja, rahkaa ja hieman vettä.
Trendikäs suolainen puuro
Trendikäs suolainen puuro valmistuu myös kotikeittiössä. Peruspohjan voi tehdä ihan hyvin kaura- tai ohrahiutaleista. Rakenteesta saa ihanan risottomaisen, kun puuron valmistaa rikotuista suurimoista.
Suolaisesta puurosta tulee täyteläinen, kun käyttää nesteenä maitoa, kaura- tai soijajuomaa. Veteen valmistettua puuroa voi rikastaa kermalla. Puuron voi valmistaa myös liha-, kasvis- tai kanaliemeen. Puuropohjasta tulee ekstraherkullinen, kun siihen lisää raastettua parmesaania tai pecorinoa.
Suolaisen puuron varsinainen juju on sen päälle lastattavat lisäkkeet.
Mahtavia lisäkkeitä ovat;
- kasvikset tuoreeltaan, paahdettuna, paistettuna tai pikkelöitynä
- erilaiset paistetut raakamakkarat
- rapeaksi paistettu pekoni
- keitetty tai paistettu kananmuna
- sekä erilaiset juustot, kuten feta- ja vuohenjuusto.
Suolaisen kaurapuuron resepti lounaalle
2 dl kaurahiutaleita
5 dl vettä
Hyppysellinen suolaa
1 ½ tl kasvisliemijauhetta
½ dl raastettua parmesaania
Laita kaurahiutaleet ja vesi kattilaan. Lisää suola ja kasvisliemijauhe. Hauduta kypsäksi 10 minuuttia. Sekoita joukkoon parmesaaniraaste.
Lopuksi vielä pirkka-niksi
Hauduta kaurapuuro termarissa.
Tee kaurapuuro kattilan sijaan termarissa. Pikahiutaleet tekeytyvät siinä hetkessä, normihiutaleista tulee ihanan hautunut puuro, kun annat olla puolisen tuntia. Sekoita kiehuvan veden kaatamisen jälkeen sekä ennen tarjoamista. Kiireinen ihminen voi näin helposti ottaa aamupalan mukaan. Isommat perheet voivat sitten käyttää isompia termareita. Kätevä myös reissussa.
Mikäli artikkeli oli mielestäsi hyvä arvostaisimme jos jakaisit sen omassa sosiaalisessa mediassasi. Muista myös seurata meistä facebookissa ja instagramissa.