11 trendikästä halloween reseptiä joita kannattaa kokeilla
Karkki vai kepponen?
Halloweenia vietetään lokakuun viimeisenä päivänä ja tarkemmin sanottuna viikonloppuna, jolloin ihmisillä on pääsääntöisesti vapaata töistä. Kurpitsa on pääosassa, ainakin somisteissa. Kurpitsalyhdyt hohtavat pimeydessä ja luurangot kolisevat sekä tunnelma on jotenkin jännittynyt, kummituksellinen.
Halloween on länsimaalaisten ja erityisesti englanninkielisten maiden juhlapäivä, jonka viettäminen on yleistynyt myös muualla maailmassa. Nimitys juontaa juurensa pyhäinpäivän aattoon, ”All Hallow’s Eve”. Tästä muodostuu englanninkielinen lyhennys Halloween.
Halloween on yhdysvalloissa vuoden suosituimpia juhlia ja sitä vietetään pyhäinpäivän aattona. Joka paikassa näkyy karkki- ja kepposkierroksella olevia lapsia pukeutuneena halloween satuolennoiksi. Koteja koristavat koverretut kurpitsalyhdyt ja taustalla soi hämyistä pelottavaa musiikkia.
Suomessa Halloween on rantautunut kunnolla vasta 2000-luvulla erilaisten teemajuhlien ja -illallisten muodossa. Meillä juhla tunnettiin aikaisemmin nimellä kekri eli sadonkorjuujuhlana. Se myös yhdistetään usein kotimaiseen kekriin eli sadonkorjuu juhlaan. Suomessa juhlitaan ns. ameriikkalaista versiota.
Tuli on merkittävin osa halloweenin viettoa, sillä onhan halloweenin tärkein tunnus koverrettu kurpitsalyhty, jonka sisällä lepattaa kynttilä tai kynttilöitä. Kurpitsalyhdyllä on nimi, Jack O’Lantern. Se sai nimensä tarinasta, jossa Jack-niminen juoppo kiristi pirua lupaamaan, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Piru heitti Jackille palavan hiilen, jonka tämä säilöi nauriin sisään. Tarinan mukaan Jackin sielu etsii yhä itselleen lepopaikkaa lyhdyn valossa. Halloweenin rantautuessa Yhdysvaltoihin tarinan nauris tosin vaihtui kurpitsaan.
Halloweenin tulisena hehkuvan oranssit kurpitsaherkut
Kuten tuli jo todettua, halloween tunnetaan kurpitsajuhlana, joten kurpitsaiset reseptit sopivat hyvin hurjempien tarjottavien rinnalle. Niihin uppoaa kätevästi myös lyhdyiksi kaiverrettujen kurpitsojen sisus. Kokeile näitä jos uskallat.
Kurpitsakakku
Kurpitsakakku saa mehevyytensä kurpitsaraasteesta. Porkkanakakusta tuttu kuorrutus ja raikas appelsiini viimeistelevät halloweenin herkkukakun.
Ainekset
16 annosta
1/2(à 700 g) myskikurpitsaa
3 kananmunaa
3dl sokeria
1 1/2dl öljyä
3 1/2dl vehnäjauhoja
1rkl Pirkka kanelia
1tl Pirkka inkivääriä jauhettuna
2tl leivinjauhetta
Täyte ja kuorrutus
2rs(à 180 g) Pirkka maustamatonta tuorejuustoa
75g pehmeää voita
1 1/2dl tomusokeria
2tl Pirkka vaniljasokeria
1dl appelsiinituoremehua
1dl Pirkka appelsiinimarmeladia
n. 1/2dl Pirkka paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä
kuorittuna
Valmistus
yli 60 min
Leikkaa kurpitsasta kuori pois ja raasta kurpitsa hienoksi raasteeksi (3 dl). Vaahdota munat ja sokeri. Lisää öljy ja kurpitsaraaste. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon.
Pingota leivinpaperi pienen irtopohjavuoan pohjalle (Ø 18 cm). Taita kaksi leivinpaperiarkkia kaksin kerroin. Aseta arkit kiertämään vuoan sisäreunoja, jotta kakulle jää kohoamisvaraa. Kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna kakun hieman jäähtyä ja irrota vuoasta. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen kerrokseen.
Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon sähkövatkaimella pehmeä voi, tomusokeri ja vaniljasokeri.
Jätä tuorejuustokuorrutteesta noin puolet kakun kuorrutusta varten. Nosta kakkupohjan alin kerros tarjoiluvadille. Kostuta pohja appelsiinimehulla. Levitä päälle kerros appelsiinimarmeladia ja tuorejuustotäytettä.
Nosta toinen pohjalevy päälle ja täytä samoin kuin edellinen väli. Kostuta päällimmäinen kakkupohja alapuolelta. Levitä kakun pinnalle reilu kerros tuorejuustokuorrutetta. Levitä kuorrutetta ohuesti myös kakun reunoille siten, että kakkupohja kuultaa läpi. Siirrä kakku jääkaappiin tekeytymään vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään. Koristele kakku rouhituilla pistaasipähkinöillä.
Lämpimät mozzarellaleivät
Halloweenin tunnelmaan pääsee hyvin näillä alkupalaleivillä. Helpot pestolla, mozzarellalla ja tomaatilla täytetyt pienet leivät maistuvat myös normaaleissa illanistujaisissa tai alkupalaleipinä.
Ainekset
14 viipaletta
1pkt(300 g) Pirkka kiviuuniciabattaa (esipaistettu)
n. 200g Pirkka miniluumutomaatteja
n. 1/2prk Pirkka punaista pestoa
2pkt(à 125 g) Pirkka mozzarellaa
tuoretta basilikaa
Valmistus
alle 15 min
Viipaloi leipä melko ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa myös miniluumutomaatit ja mozzarellat viipaleiksi.
Asettele leivät uunipellin päälle. Levitä leiville reilusti (noin 1/2 rkl) pestoa ja mozzarellaviipaleet. Jaa lopuksi tomaattiviipaleet leiville.
Paista uunin grillivastusten alla noin 5 minuuttia. Tarjoa tuoreen basilikan kanssa alkupalana tai cocktailpalana.
Muumionakit
Helpot Halloween muumionakit valmistuvat käden käänteessä voitaikinasta ja nakeista! Hurjien nakkipiilojen askartelu on myös hauska ohjelmanumero lasten kanssa.
Ainekset
20 kpl
1pkt(500 g) Pirkka esikaulittua, laskostettua voitaikinaa
2pkt(à 300 g) Pirkka lihaisia kuorettomia nakkimakkaroita
1 kananmuna
Koristeluun
1dl ketsuppia
1rkl sinappia
40 mustia koristerakeita
Valmistus
30 – 60 min
Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Avaa laskokset ja leikkaa taikina leveyssuunnassa 40 osaan.
Kääri kaksi voitaikinanauhaa hieman päällekkäin nakkien ympäri. Jätä tilaa ketsuppi-mustapippuri silmille.
Riko kananmunan rakenne lasissa haarukalla. Voitele nakkikääröt. Asettele nakit kahdelle pellille leivinpaperin päälle.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Kasta koristerakeita tippaan ketsuppia ja asettele muumioiden silmiksi.
Pane ketsuppia kulhoon ja sinappia pieneen pursotinpussiin. Pursota sinappia ketsupin pinnalle sisäkkäisiksi renkaiksi. Piirrä hammastikulla hämähäkin verkko. Vedä tikulla kevyesti viivoja kulhon keskeltä reunoille. Tarjoa ketsuppi-sinappi muumionakkien kanssa.
Kummituspizza
Halloweenina on lupa hullutella! Muotoile pizzan päälle kummitukset mozzarellajuustosta ja silmät oliivipaloista.
Kummitusjuhlan purtavaksi sopii mozzarellakummituksilla koristeltu pizza.
Helpoiten kummituspizza syntyy valmiin pizzapohjan päälle. Pizzapohjan valmistaminen käy kätevästi Pirkka pizzapohja-aineksista tai valmiista pizzapohjista. Tomaattikastikkeeksi sopii puolestaan Pirkka pizzakastike tai basilikalla maustettu pastakastike.
Kummitukset pizzan päälle syntyvät Pirkka mozzarellajuustosta sekä mustista oliivipaloista. Leikkaa juustosta siivut ja muotoile ne veitsellä kummituksen muotoisiksi. Aseta juustot kuuman, uunista otetun pizzan päälle juuri ennen tarjoilua. Viimeistele kummitukset asettamalla pienet oliivipalat kummitusten silmiksi
Kurpitsaranskalaiset ja takuuvarma dippikastike
Tee ranskalaisten perunoiden tai bataatin sijaan ranut kurpitsasta. Niiden ja takuuvarman dippikastikkeen reseptit ovat Potluck by one -blogista. Näistä voi tulla riippuvaiseksi.
Ainekset
1iso myskikurpitsa
3rkl oliiviöljyä
1tl sormisuolaa
1tl Pirkka paprikajauhetta
ripaus mustapippuria
Takuuvarma dippikastike
2dl kermaviiliä
2rkl ketsuppia
2tl omenaviinietikkaa
1/2tl sokeria
1tl Pirkka paprikajauhetta
1/2tl suolaa
1/2tl kuivattua basilikaa
ripaus mustapippuria
Valmistus
30 – 60 min
Kuori myskikurpitsa ja halkaise se pitkittäin kahtia.
Poista siemenet ja rihmasto. Leikkaa kurpitsa ohuiksi tikuiksi.
Sekoita mausteet öljyn sekaan. Laita kurpitsatikut kulhoon, kaada mausteöljy päälle ja sekoita käsin.
Aseta paistoritilä leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Levitä kurpitsatikut ritilälle ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, tai kunnes ranskalaiset ovat sisältä täysin pehmeitä ja pinnalta rapeita.
Valmista dippikastike: Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna kastikkeen tekeytyä kylmässä vartin verran.
Tarjoile kurpitsaranskalaiset dipin kanssa heti.
Nyhtökurpitsa
Pulled kurpitsa eli nyhtökurpitsa on kasvisversio pulled porkista. Voit maustaa sen haluamallasi tavalla. Tarjoa lisäkkeenä tai alussa mainittujen pestoleipien kera.
Ainekset
3 annosta
1(n. 1 kg) myskikurpitsa
2 valkosipulinkynttä
3rkl öljyä
1/2tl suolaa
1/2tl mustapippuria
Valmistus
30 – 60 min
Halkaise kurpitsa, poista siemenet ja rihmat. Leikkaa kuoret pois ja kuutioi kurpitsa (noin 2 x 2 cm). Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
Sekoita kurpitsa, valkosipuli, öljy ja mausteet kulhossa. Kaada seos pellille leivinpaperin päälle. Paahda 225-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmennyt.
Nyhdä kurpitsa irtonaiseksi lisäkkeeksi esimerkiksi kahden haarukan avulla. Tarjoa nyhtökurpitsa kasvislisäkkeenä tai pulled porkin tapaan hampurilaisen välissä.
Paahdettu kurpitsa
Herkullinen makeat kurpitsalohkot paahtuvat pehmeiksi uunissa. Voit maustaa kurpitsat myös hienonnetulla chilillä ja valkosipulilla.
Ainekset
4 annosta
1(900 g) hokkaido- tai myskikurpitsa
1rkl oliiviöljyä
n. 1tl suolaa
n. 1tl Pirkka provencale yrttiseosta
ripaus mustapippuria
Lisukkeeksi kananpojan minuuttipihvejä
Valmistus
30 – 60 min
Halkaise kurpitsa ja kaavi siemenet ja rihmat pois lusikalla. Leikkaa kurpitsat noin 1 1/2 cm:n viipaleiksi. Pyörittele ne öljyssä ja mausteissa.
Paahda kurpitsoja 225-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Nosta loppuvaiheessa ylätasolle, jos haluat kurpitsoihin hieman paistoväriä.
Paista broilerit rasvassa (parila)pannulla pakkauksen ohjeen mukaan ja tarjoa paahdettujen kurpitsojen kanssa.
Vinkki! Paahdettu kurpitsa sopii hyvin myös salaatteihin.
Karpalo-kurpitsasalaatti
Kirpsakka karpalokastike kesyttää lehtikaalin herkulliseksi salaattipohjaksi. Paahdettu kurpitsa ja vuohenjuusto tekevät halloweeniin erityisesti sopivasta salaatista mukavan ruokaisan.
Ainekset
4 annosta
1/2(n. 700 g) myskikurpitsaa
2rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä
1rkl tuoretta rosmariinia
3/4tl suolaa
1ps(200 g) lehtikaalia
1pkt(200 g) Pirkka Parhaat vuohenjuustoa
1dl Pirkka pehmeitä karpaloita
Karpalokastike
1dl karpaloita (tuore tai pakaste)
1/2dl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä
1/2dl omenaviinietikkaa
2rkl sokeria
1tl Pirkka Dijon-sinappia
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
Valmistus
30 – 60 min
Paloittele kuorittu myskikurpitsa muutaman sentin kokoisiksi kuutioiksi. Levitä kurpitsa leivinpaperin päälle uunipellille ja valuta päälle öljy. Kääntele sekaisin, saksi päälle rosmariinia ja ripottele pinnalle suolaa.
Paahda kurpitsaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se pehmenee.
Huuhtele ja kuivaa lehtikaali, leikkaa pois kova lehtiruoti ja revi lehdet suupaloiksi.
Mittaa karpalot suureen kulhoon ja murskaa niitä haarukalla. Lisää loput kastikkeen ainekset ja sekoita. Lisää lehtikaalit ja hiero kastiketta niihin noin minuutin ajan, kunnes kaali pehmenee.
Leikkaa vuohenjuusto kiekoiksi. Paista kiekkoihin kuivalla ja kuumalla pannulla kaunis pinta.
Levitä tarjoiluvadille marinoitu lehtikaali, kurpitsat ja vuohenjuusto. Viimeistele salaatti kuivatuilla karpaloilla.
Haamubanaanit
Mikäli haluat päästä helpolla ja saada aikaan haamuja nopeasti niin nämä maittavat banaanit teet käden käänteessä. Näitä on mukava tehdä lasten kanssa.
Ainekset
8 kpl
2(400 g)banaania
Pirkka valkoista leivontasuklaata
20g Pirkka tummaa leivontasuklaata (55 %)
Lisäksi
puisia varrastikkuja
Valmistus
yli 60 min
Puolita ja halkaise banaanit. Pujota banaaneihin puolikas varrastikku tai jäätelötikku. Siirrä banaanit pakastimeen ja anna jäätyä.
Sulata valkosuklaa ja dippaa banaanit suklaaseen. Sulata tumma suklaa ja piirrä suklaatipalla haamuille silmät esimerkiksi cocktailtikun avulla.
Muumiokääretorttu
Muumiokääretorttu on halloweenin karmein herkku. Kääretorttu kätkee sisäänsä vadelmahilloa ja herkullisen turkinpippuritäytteen. Tällä reseptillä pääset haamujen kerhoon.
12 annosta
Ainekset
4kananmunaa
1 1/2dl sokeria
1/2dl Pirkka vehnäjauhoja
1/2dl perunajauhoja
1/2dl Pirkka kaakaojauhetta (tummaa)
1tl leivinjauhetta
Turkinpippuritäyte
3dl Pirkka laktoositonta vispikermaa
1rs(180 g) Pirkka maustamatonta tuorejuustoa
1rkl sokeria
1tl Pirkka vaniljasokeria
1/2dl Pirkka lakritsikastiketta (tuubi)
1/2ps(à 150 g) turkinpippuri -makeisia, murskattuna
Lisäksi
n. 1 1/2dl Pirkka Parhaat vadelmahilloa
1 1/2-2pkt(à 250 g) Dr. Oetker valkoista sokerimassaa
tomusokeria
mustaa ja vihreää geeliväriä (esim. Dr. Oetker)
Valmistus
yli 60 min
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon kevyesti sekoittaen.
Levitä taikina tasaisesti leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista uunin keskitasolla 6-8 minuuttia.
Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille. Irrota paistopaperi varovasti tortun pinnalta. Anna jäähtyä ennen täyttämistä.
Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi, lisää notkistettu tuorejuusto ja vatkaa vielä hetki, kunnes seos on pursotettavaa. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Lisää lakritsikastike ja sekoita tasaiseksi. Ota noin 1 dl täytettä sivuun kuorrutusta varten. Sekoita murskatut turkinpippurit lopun täytteen joukkoon.
Lusikoi vadelmahillo nokareiksi kääretorttupohjalle. Levitä lakritsitäyte tasaisesti hillon päälle tortulle ja kääri rullalle. Kääri torttu leivinpaperiin ja anna kostua jääkaapissa noin tunti.
Mittaa kääretortun ympärys ja pituus. Ota sokerimassasta noin 1 rkl erilleen silmiä varten ja jaa loppu sokerimassa kahteen osaan.
Kauli toisesta palasta hieman pienempi suorakaiteenmuotoinen levy kuin mitä kääretortun mitat ovat. Levy venyy muumion kääreitä kauliten kiinnitettäessä. Käytä kaulimisessa apuna tomusokeria. Siirrä sokerimassalevy leivinpaperin päälle. Peitä levy toisella leivinpaperilla, ettei massa kuivu.
Kauli toisesta sokerimassapalasta samanlainen suorakaiteenmuotoinen levy. Leikkaa toinen levy noin 2 cm:n levyisiksi suikaleiksi viivotinta ja pizzaleikkuria apuna käyttäen. Asettele suikaleet kokonaiselle sokerimassalevylle muumion kääreiksi. Jätä pieni kolo ilman kääreitä muumion kasvoja varten. Kauli kääreet kiinni levyyn. Voit kaulia tarvittaessa leivinpaperin päältä. Suikaleet venyvät kaulittaessa, joten kauli molempiin suuntiin.
Levitä kääretortun pinnalle sivuun jätetty lakritsitäyte, jotta sokerimassalevy kiinnittyy paremmin kääretorttuun. Kiepauta sokerimassalevy kaulimen päälle ja sen avulla kääretortun päälle. Painele levy tiiviisti kääretortun pintaan kiinni. Leikkaa ylimääräinen sokerimassa pois. Leikkaa kääretortun päät siisteiksi.
Värjää 1/2 rkl sokerimassaa vihreäksi ja 1/2 rkl mustaksi geeliväreillä. Muotoile värillisistä sokerimassapaloista muumiolle silmät ja kulmakarvat. Voit kostuttaa silmiä kevyesti nurjalta puolelta, jotta saat ne paremmin kiinni. Säilytä kääretorttu jääkaapissa ilman kupua, ettei pinta kostu.
Kuorrutetut suolatikut
Dippaa suolatikut valkosuklaassa tai tummassa suklaassa ja koristele erilaisilla rakeilla ja rouheilla. Hauska pikkusyötävä vaikka glögin kanssa.
Ainekset
6-8 annosta
1ps(250 g) Pirkka suolatikkuja
1levy(200 g) Pirkka tummaa leivontasuklaata (55 %)
tai
2levyä(à 100 g) Pirkka tummaa leivontasuklaata (70 %)
2levyä(à 100 g) Pirkka valkoista leivontasuklaata
Koristeluun
1ps(125 g) Pirkka paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä
1prk(60 g) Dr. Oetker Earthy Cocoa Luomu -koristerakeita
1/2ps(à 175 g) turkinpippuri -makeisia, murskattuna
1/2ps(à 15 g) Dr. Oetker pakastekuivattua vadelmaa
Valmistus
30 – 60 min
Varaa ensin koristeet. Kuori ja rouhi pistaasipähkinät. Laita kutakin koristelutuotetta omalle lautaselle.
Sulata ensin tumma suklaa miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Valuta suklaa kapeaan ja korkeaan juomalasiin.
Kasta 1/4 suolatikuista suklaassa, valuta ylimääräinen suklaa pois. Suklaata tulee olla melko ohut kerros, kaavi suklaata tikusta vielä tarvittaessa lasin reunaan. Ripottele suklaan päälle ympäriinsä pistaasipähkinärouhetta ja laita tikut jähmettymään leivinpaperin päälle. Kasta 1/4 suolatikuista vielä suklaassa ja ripottele niille kaakaorakeita.
Sulata valkoinen suklaa paksupohjaisessa kattilassa miedolla lämmöllä ja valuta kapeaan ja korkeaan juomalasiin. Kasta lopuista suolatikuista puolet (1/4 koko pussista) suklaassa ohuelti ja ripottele päälle salmiakkimakeisrouhetta. Kasta loput tikut vielä suklaassa ja ripottele niille vadelmarouhetta.
Anna tikkujen jähmettyä ja nosta tarjolle.
Halloween juhlat ovat suolaisia ja makeita, kummallakin vaihtoehdolla saa rakennettua täydellisen juhlan. Kumman sinä valitset, karkki vai kepponen?
Julkaisemme viikottain reseptejä, vinkkejä ja muuta kivaa ruoan parista meidän instagram kanavalla, ota meidät siellä seurantaan kauppiashoitaahomman.fi.
Instagram kanavamme kohokohdasta juhlat löytyy myös halloween juhlaan lisää mm, kurpitsalyhdyn teko-ohjeita, askarteluvinkkejä sekä ajatuksia kattaukseen.