Pastitzio – Kreikkalainen pastavuoka

Ainekset

6 annosta
7-8dl (300 g) Pirkka pennepastaa
keittämiseen vettä ja suolaa
3dl (150 g) Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta

Jauhelihakastike
400g Pirkka naudan jauhelihaa (10 %)
1iso sipuli
1tlk (400 g) tomaattimurskaa
2tl rosmariinia
1tl suolaa
3/4tl mustapippuria

Valkokastike
2rkl öljyä
1/2dl vehnäjauhoja
5dl maitoa
1tl suolaa
2 Pirkka Luomu kananmunaa

Valmistus

yli 60 min
Voitele noin 2 litran vetoinen, mieluiten korkeareunainen uunivuoka.

Valmista ensin valkokastike. Kuumenna rasva kattilassa, sekoita joukkoon jauhot ja lämmitetty maito vähitellen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon 1 dl juustoraastetta ja mausta suolalla. Nosta kattila liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä täysin kypsäksi. Valuta hyvin. (Älä lisää pastan joukkoon öljyä: pennet saavat tarttua toisiinsa.)
Valmista jauhelihakastike pastan kiehuessa. Ruskista jauheliha isossa paistokasarissa. Lisää hienonnettu sipuli ja tomaattimurska. Anna kiehua ilman kantta reilut viisi minuuttia, kunnes neste on osittain haihtunut. Mausta kastike sen kiehuessa rosmariinilla, suolalla ja mustapippurilla.

Kaada puolet pastasta vuokaan. Ripottele päälle 1 dl juustoraastetta. Levitä päälle jauhelihakastike ja kaada päälle loppu pasta.
Vatkaa munat valkokastikkeen joukkoon. Kaada kastike pastan päälle ja ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes pastitsio on saanut kauniin värin. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Tarjoa kreikkalaisen pastavuoan lisäksi tomaateista, sipulista ja oliiveista tehtyä salaattia.