Nämä asiat sinun tulee tietää kun paahdat kasviksia uunissa
“olet toden teolla sitä, mitä syöt”
Moni kanssakulkija haluaa syödä jatkuvasti terveellisemmin ja tähän sopii kasvikset erinomaisesti. Nyt tulee asiaa kasvisten ja juuresten paahtamisesta.
Paahdetut kasvikset maistuu helposti kylän kovimmalle roskaruoan syojälle tai sille sinun kaverille jolle ei juuri mikään maistu. Paahtamalla kasvikset uunissa kasvikset ja juurekset ikäänkuin tiivistyy ja maut nousee paremmin suussa maisteltavaksi. Käydäänpä käsiksi perusasioihin, ohjeisiin ja tietysti takuuvarmoihin resepteihin, sillä ihan kaikki kasvisten ja juuresten maut on parhaimmillaan kun ne paahtaa. Ja mikä parasta, kasvikset paahtuu uunissa kuin itsekseen, joten voit samalla tehdä jotain muuta, vaikka laiskotella.
Aluksi. Uunin on oltava aina riittävän kuuma, vähintään 200 astetta jopa 225 astetta muutamien kasvisten kohdalla. Sinun ja minun uuneissa saattaa olla paljonkin eroja ja kasvikset valmistuu eri tahtiin. Haarukka on hyvä työvälime testata kypsyyttä. Pikainen vierailu uunissa sopii erittäin hyvin kasviksille saaden niistä lähes Michelin tasoisen ravintolan herkkuja.
Kasvisten ja juuresten pesu ja käsittely
Yleensä kunnon pesu riittää hyvin jolloin multa ja epäpuhtaudet poistuu. Kuorimista ei tarvita ja valmistelut nopeutuu. Sitäpaitsi kuorissa on rapeutta ja makua sekä terveellisiä ainesosia. Tomaatit ja paprikat kannattaa kuitenkin kuivata jos mahdollista. Me ollaan suuria uuniporkkanoiden ystäviä. Meillä kuoritaan sekä paloitellaan porkkanat suikaleiksi. Näin niitä on helpompi dippailla. Jos pilkon kasviksia niin lähtökohtana on aina mahdollisimman saman kokoiset lohkot tai siivut.
Kasvisten maustaminen
Et periaatteessa tarvi kuin öljyä ja suolaa. Kevyehkö öljyn käyttö paahtuu nätisti kasvien kiiltäville pinnoille sekä öljy suojelee kasviksia palamiselta ja lisää rapeutta säilyttäen kasvien sisäisen pehmeyden. Itse lisään öljyn hieromalla sen käsin kasvisten pintaan. Olen kokemuksesta havainnut että näin toimimalla kasvisten karamellisoituminen on tasaisempaa. Tämän jälkeen lisäät vain suolaa oman maun mukaan. Suola vaikuttaa erityisesti kahteen asiaan, kasvien makuun ja rakenteeseeen. Tilkka sitruunan tai limen mehua tekee vihanneksille ihmeitä. Lorauta vihannesten päälle ensin oliiviöljyä tai avokadoöljyä, ja laita sitten päälle sitruunamehua ja ripaus suolaa ja pippuria
Kasvisten tuunaus ja hifistely
Hunajaa, lisää hunajaa sanoi Nalle Puh. Niin sanomme mekin. Hunajaiset paahdetut valkosipulit tai porkkanat ovat aivan käsittämättömän maukkaita. Hunaja toimii melkein kaikkien kasvisten paahtamisessa. Erilaiset yrttisekoitukset ovat myös hienoja lisämausteita. Chilit, habanerot ja jalapenot antavat tulisuutta. Näitä miksaaamalla tehosekoittimessa saa makuhermoja hereillä pitäviä soosseja. Kokeile rohkeasti aasialaisia lisukkeita, garam masala, curry tai inkivääriä. Rosmariini ja timjami pärjää hyvin kuumissa olosuhteissa. Kuningasyrtti korianterin kanssa saa olla hiukan varovaisempi. Yksi mielenkiintoinen lisuke on karkea dijonsinappi.
Simppelit perusasiat kasvisten paahtamisessa
Kaikki kasvikset voidaan paahtaa yhdessä, jotkut saattaa vaatia esikypsennystä tai vaihtoehtoisesti lisää loppuvaiheessa ne kaikkein nopeimmin kypsyvät kasvikset muiden joukkoon. Voit myös paloitella hitaammin kypsyvät kasvikset.
Tärkeää on muistaa että käyttää matalaa vuokaa, jotta nesteet ei tee kasviksista ”lötköjä” sekä ei täytä uunipeltiä yli äyräiden vaan antaa kasviksille tilaa kypsyä. En laita kasviksia päällekäin vaan mieluummin jaan ne kahdelle tai useammalle pellille. Ja kasvikset aina leivinpaperille, jotta nopeasti kuumentuva öljy ei tartuta niitä vuokaan/peltiin kiinni.
Kasvisten karamellisointi on todella helppoa. Rankalaisella twistillä karamellisointi antaa reilusti lisämakua. Laitetaan ensin pannulle voita ja sekoitetaan se oliiviöljyllä. Karamellisoi tämän jälkeen vihannekset seoksessa, kunnes niiden pinta saa ruskean vivahteisen värin. Tämän jälkeen kasvikset uuniin kypsentymään.
Kasvisten paahtoajat
Uunin lämpötila 225 astetta
kukkakaali 1-1,5 h kokonaisena paloiteltuna noin 25 min
Paahdettu kukkakaali on ihana lisäke mille tahansa liharuoalle ja varsinkin grilliruoalle
Ainekset
4 annosta
1(n. 1kg) iso kukkakaali
2rkl oliivi- tai rypsiöljyä
3/4tl suolaa
3/4tl juustokuminaa eli jeeraa
Valmistus
alle 30 min
Poista kukkakaalista lehdet. Paloittele kukkakaalin kukinnot pieniksi. Paloittele myös varsi pieniksi paloiksi. Sekoita kukkakaalit kulhossa öljyn ja mausteiden kanssa.
Levitä pellille leivinpaperin päälle ja paahda kukkakaaleja uunissa 225 asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoa paahdettua kukkakaalia lisäkkeenä esimerkiksi karitsan paahtopaistien ja tahini-jogurttikastikkeen kanssa.
Porkkana ja palsternakka 20 min viipaleina, kokonaisena 40 min
juuriselleri ja kaali viipaleina 1 h
Valkosipuli vähintään 40 min kun leikkaa hatun ensin pois
Peruna 25 min lohkoina, kokonaisena noin tunti
Parsakaali 30min paloiteltuna, kokonaisena reilun tunnin
Maa-artisokka kokonaisena 45 min
Tästä klikkaamalla aivan erinomaiseen maa-artisokka reseptiin
Myskikurpitsa 30 min paloina / 45 min isoina lohkoina
Kurpitsaranskalaiset ja takuuvarma dippikastike
Tee ranskalaisia perunan tai bataatin sijaan kurpitsasta. Niiden ja takuuvarman dippikastikkeen reseptit ovat Potluck by one -blogista.
1 iso myskikurpitsa
3rkl oliiviöljyä
1tl sormisuolaa
1tl Pirkka paprikajauhetta
ripaus mustapippuria
Takuuvarma dippikastike
2dl kermaviiliä
2rkl ketsuppia
2tl omenaviinietikkaa
1/2tl sokeria
1tl Pirkka paprikajauhetta
1/2tl suolaa
1/2tl kuivattua basilikaa
ripaus mustapippuria
Valmistus
30 – 60 min
Kuori myskikurpitsa ja halkaise se pitkittäin kahtia.
Poista siemenet ja rihmasto. Leikkaa kurpitsa ohuiksi tikuiksi.
Sekoita mausteet öljyn sekaan. Laita kurpitsatikut kulhoon, kaada mausteöljy päälle ja sekoita käsin.
Aseta paistoritilä leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Levitä kurpitsatikut ritilälle ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, tai kunnes ranskalaiset ovat sisältä täysin pehmeitä ja pinnalta rapeita.
Valmista dippikastike: Sekoita kaikki aineet keskenään. Anna kastikkeen tekeytyä kylmässä vartin verran.
Tarjoile kurpitsaranskalaiset dipin kanssa heti.
Fenkoli 30min paloiteltuna
Ruusukaali sekä punajuuri lohkoina 25 min, punajuuri kokonaisena 50 min
Bataatti 20 min ranskiksina ja jopa tunti kokonaisina
Parsa ja tomaatti kokonaisena noin 15 min
Kokonaiset perunat ja bataatit on syytä ”haarukoida” ennen uuniin laittamista eli pistellä muutamat haarukan reiät päältä käsin. Tämä estää perunoiden ja bataattien hajoamisen uunissa. Jos käytössäsi on kiertoilmauuni asteita voi vähentää jopa astetta.
Paahdettu Paprika-bataattikeitto
4 annosta
1 (600 g) bataatti
2 (360 g) punaista paprikaa
1rkl öljyä
1 (100 g) sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2rkl öljyä
n. 9dl vettä
n. 1 1/2tl suolaa
1/2-1tl savupaprikajauhetta
ripaus mustapippuria
Pinnalle 1dl Pirkka mantelisekoitusta
1/2rkl öljyä
n. 1/2tl cayennepippuria
1/2tl limetinkuorta raastettuna
1/2tl suolaa
Valmistus
30 – 60 min
Kuori ja kuutioi bataatti. Halkaise paprikat ja poista niistä siemenet ja kanta. Pyörittele kasvikset öljyssä (1 rkl). Paahda 225-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja saaneet hieman väriä.
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne rasvassa kattilassa pehmeiksi. Lisää paahdetut paprikat ja bataatit sekä vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta suolalla, savupaprikalla ja pippurilla.
Rouhi mantelisekoitus karkeaksi. Paahda pannulla öljyssä manteleita ja mausteita. Tarjoa manteliseos keiton pinnalla.
Yllä olevat ohjeet oli siis uunin lämpötilalle 225 astetta, joka on juureksille erinomainen lämpötila. Itse paahdan esimerkiksi paprikat ja parsat 175 asteessa ja lisään lämpötilaa kasviksille ja juureksille, jotka sietävät kovempaa kuumuutta. Parhaat paistoajat oppii vain kokeilemalla. Aloita vaikka yllämainituilla ohjeilla. Jos haluaa tehdä pro tason kasviksia uunissa niin silloin kannattaa paahtaa vain yhtä lajiketta aina yhdessä vuoassa, eikä kaikkia samalla kertaa.
Älä sekoita kasviksia keskenään kesken paahtamisen vaan anna niiden karamellisoitua ihan rauhassa jolloin pinta saa öljyisen hunnun. Jotkut paahtaa kasvikset hieman yliajalle ja jotkut jättää hiukan vajaaksi. Oma makusi ratkaisee sillä tässä asiassa ei ole oikeaa eikä väärää tapaa.
Paahdetut kasvikset ja pasta
Arkiherkkuna tämä on nopea ja helposti valmistettava ruoka.
Paahdetuista uunikasviksista syntyy terveellinen ja ravintorikas lisuke pastalle, kun kasviksia paahtaa kevyesti ensin uunissa. Pieni pannulla pyöräytys valkosipulin kera tekee kasviksista suussa sulavaa. Keität pastan al denteksi suolavedessä, poistat nesteen ja lisäät kasvikset joukkoon. Lisukkeina toimii hyvin aurinkokuivatut tomaatit, vuohenjuusto ja tietysti parmesaanijuustoa pinnalle raastettuna.
Paahdettu kesäkurpitsapasta
Raikas paahdettu kesäkurpitsapasta sopii tarjottavaksi niin kesällä kuin talvellakin. Raasta päälle halutetessasi vielä parmesaanijuustoa.
Ainekset
4 annosta
300g Pirkka Fusilli Tricolore -pastaa
1-3 (n. 550 g) kesäkurpitsaa
1 (150 g) iso punasipuli
4 valkosipulinkynttä
2-3rkl oliiviöljyä
1/2tl suolaa
1/2tl mustapippuria
1rs(250 g) Pirkka kirsikkatomaatteja
1pkt(125 g/220 g) Pirkka Parhaat Mozzarella di Bufala -juustoa
1/2ruukku tuoretta basilikaa
Valmistus
30 – 60 min
Kuutioi kesäkurpitsat isoiksi paloiksi. Kuori ja lohko punasipulit. Siirrä punasipulit, kesäkurpitsat ja valkosipulinkynnet kuorineen isoon uuniastiaan. Sekoita kasvisten joukkoon öljy ja mausteet.
Paahda kasviksia uunissa 220 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes kesäkurpitsa on saanut hieman väriä. Nosta astia uunista ja lisää tomaatit. Jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.
Keitä sillä aikaa pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Nosta vuoka uunista ja siirrä valkosipulinkynnet leikkuulaudalle. Irrota kuoret ja litistä kynnet veitsen lappeella tasaiseksi tahnaksi. Lisää valkosipulitahna ja valutettu pasta kasvisten joukkoon. Sekoita hyvin.
Revi mozzarellapallo pieniksi paloiksi ja ripottele pastan päälle. Koristele basikanlehdillä.
Voit myös jäähdyttää valmiin pastan ja tarjota sen ruokaisana salaattina. Lisää tällöin mozzarella ja basilika vasta tarjoiluvaiheessa.
Dippejä paahdetuille kasviksille
Kunnon dippi kruunaa hyvin karamellisoituneet kasvikset suussa sulaviksi. Voit valmistaa oman kasvisdipin itse tai tuunaamalla kaupan valmiista dipeistä helposti vaikka tulisen version lisäämällä vain chiliä tai lorauksen sriracha kastiketta.
Tahini-jogurttikastike
Ainekset
4 annosta
1prk (200 g) Pirkka turkkilaista jogurttia
1rkl sitruunanmehua
1/2dl tahinia eli seesaminsiementahnaa
1/4tl suolaa
ripaus mustapippuria
Valmistus
alle 15 min
Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Anna kastikkeen tekeytyä jääkaapissa.
Tarjoa jogurttikastike esimerkiksi grillilihan kanssa tai dippinä kasvisten kanssa.
Ja suomalaisten oma suosikki on aina varma
Valkosipulidippi
2 kokonaista valkosipulia
3 rkl oliiviöljyä
2 dl kermaviiliä
½ dl majoneesia
suolaa ja mustapippuria
tuoretta ruohosipulia silputtuna
Laita kokonaiset valkosipulit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Kypsennä valkosipuleita 200 asteessa noin 30 minuuttia. Kuori jäähtyneet valkosipulit.
Laita paahtuneet kynnet ja öljy kulhoon. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon majoneesi, kermaviili, suola ja pippuri. Sekoita tasaiseksi. Voit käyttää sauvasekoitinta apuna. Koristele dippi silputulla ruohosipulilla.
Käytä myös tähteet hyväksi
Joskus meillä kaikilla saattaa loppuviikosta jäädä miniluumutomaatteja, sipuleita yms ikäänkuin nuhruiseksi tai jääkaappiin pieniä määriä kasviksia/juureksia kun ei kaikkia ole ehtinyt käyttämään. Tällöin on aika paahtaa loput kasvikset uunissa ja tehdä niistä paahdettua kasvissosekeittoa kookosmaitoon sauvasekoittimella sekoittaen. Ai että keitoista tulee maukkaita. Miniluumutomaatit kun paahtaa uunissa niin niistä saa oivallisen lisukkeen vaikka salaatteihin.
Anna uunillesi mahdollisuus ja kokeile heti yllä olevia reseptejä.