Nämä asiat olisi hyvä tietää joulukinkun valmistamisesta
Kinkku on joulupöydän herkkujen kunkku, hyvin monen perheen piirissä. Tällä artikkelilla annetaan laajasti lisää tietoa kinkun valinnasta, sulattamisesta, paistamisesta, kuorrutuksesta ja kinkun lisukkeista.
Kinkun valinta
Sinulle täydellisen joulukinkun valmistus alkaa itse kinkun valinnasta. Haluatko valmistaa kinkun kokonaan itse, vai pelkästään kuorruttaa joulukinkun tai valita valmiin kinkun. Valitset minkä vain niin ota huomioon seuraavat arvokkaat neuvot.
Joulukinkkuja on saatavilla erikokoisina, potkalla ja ilman, luullisena ja luuttomana sekä hieman erilaisella suolauksella. Tuoresuolattu kinkku on suolattu tuoreena. Harmaasuolattu kinkku on suolattu suolalla joka ei sisällä nitriittiä, punasuolattu kinkku puolestaan nitriittiä sisältävällä. Nitriitti säilyttää kinkun punertavan värisenä.
Lue ohjeet ja tutustu resepteihin, niin tiedät minkälainen kinkku sopii sinun jouluusi! Katso ohjeet myös kinkun sulatukseen, paistoon ja kuorruttamiseen sekä lopussa paistorasvojen hävittämiseen.
Kinkku potkalla vai ilman
Ylivoimaisesti suosituin kinkku on juhlakinkku potkalla, joka valmistetaan kinkun alaosasta eli potkapäästä. Koska kinkun sisällä olevaa luuta ei ole on se helppo viipaloida joulupöydässä. Tällainen klassiselta näyttävä kinkku tuo juhlallisuutta joulupöytään.
Luuton kinkku puolestaan tehdään kinkun yläosasta, ja se on nahkaa lukuun ottamatta täyttä syötävää. Luuton joulukinkku kääritään rullalle, verkotetaan verkotuslaitteella ja suolataan. Luuton kinkku ei ole ihan niin juhlavan näköinen kuin potkallinen joulukinkku, mutta se on helpompi käsitellä ja mahtuu pienempäänkin uuniin. Luuttoman joulukinkun voi hyvin myös keittää.
Kinkun suolaus
Joulukinkkuja on saatavana sekä harmaa- että punasuolattuna. Harmaasuolaaminen tarkoittaa sitä, että suolaamisen yhteydessä ei käytetä nitriittiä, joka saa aikaan kypsän joulukinkun punertavan värin. Nitriitti toimii joulukinkussa myös säilöntäaineena, joten harmaasuolatuista joulukinkuista valtaosa myydäänkin pakasteena hyvän säilyvyyden takaamiseksi. Punasuolattuna on saatavilla kypsä ja valmiiksi viipaloitu joulukinkku. Osa kinkuista myydään myös tuoresuolattuina ja ilman pakastamista. Nitriitittömyytensä vuoksi niiden säilyvyysaika ei kuitenkaan ole kovin pitkä.
Joulukinkun suolaaminen tapahtuu neulasuolaamalla. Joulukinkun sisään johdetaan neulojen avulla suolalientä, jonka avulla saavutetaan haluttu joulukinkun suolapitoisuus. Säilytyksen aikana suola imeytyy lihaan ja näin saadaan tasaisesti suolattu joulukinkku.
Kinkun oikea koko
Joulukinkun koon valintaan vaikuttaa moni asia. Kuinka monelle hengelle kinkusta on riitettävä, kuinka pitkään kinkkua on tarkoitus syödä vielä aattoillan jälkeen ja onko kinkun tähteitä tarkoitus hyödyntää muussa ruuanlaitossa? Myös joulukinkun rooli joulupöydässä vaikuttaa sen koon valintaan. Mikäli kinkun lisäksi pöytä notkuu runsaasti muita joulun herkkuja, saattaa kinkku jäädä sivuosaan. Nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää 1 kg/aikuinen ja 500 g/lapsi. Kilo saattaa kuulostaa suurelta määrältä, mutta osa painosta menetetään kypsennyksen aikana, ja osa saattaa päätyä vatsoihin jo ennen aattoa. Luun osuus perinteisessä joulukinkussa on noin 2 kilon verran, joten sekin kannattaa ottaa huomioon kinkun valinnassa.
Pieni (2–3 kg) – pienille perheille ja pariskunnille
Keskikokoinen (4–8 kg) – isommille perheille
Iso (10–12 kg) – paljon ruokailijoita, tästä riittää moneksi päiväksi
Raakojen kinkkujen lisäksi saatavilla on myös valmiiksi kypsennettyjä kinkkuja, kokonaisena ja viipaloituna. Valmiiksi kypsennetty kinkku on joulun stressittömin vaihtoehto.
Kinkun sulatus
Tiesitkö, että kinkun sulamisessa voi vierähtää viisikin vuorokautta? Ideaalitilanteessa kinkku on ennen kypsentämistä kauttaaltaan sulanut ja sisälämpötilaltaan noin 10-asteinen. Kinkku kannattaa sulatella rauhassa viileässä lämpötilassa ja ottaa huoneenlämpöön vähän ennen kypsennystä.
Kinkun sulamisaika jääkaapissa:
2–4 kilogramman kinkku 2–3 vuorokautta
6–8 kilogramman kinkku 3–4 vuorokautta
10–12 kilogramman kinkku 4–5 vuorokautta
Lihalämpömittarin voi ottaa käyttöön jo siinä vaiheessa, kun kinkun siirtää lämpenemään kypsentämistä varten. Se kertoo, milloin lämpötila on sopiva uuniin eli 8–10 astetta. Lämpeneminen kestää suurin piirtein tunnin per kilo.
Koko sulatusta sen sijaan ei saa tehdä huoneenlämmössä, koska silloin pintaosat lämpenevät liikaa sisäosan ollessa vielä jäinen, mikä altistaa bakteerikasvulle. Samasta syystä kinkun sulatuksen nopeuttaminen lämpimän veden avulla ei ole suositeltavaa.
Kinkun paisto jäisenä
Pakastetun kinkun sulatus hitaasti viileässä vie aikaa jopa 1-3 vuorokautta kinkun koon ja sisälämpötilan mukaan. Jos aika uhkaa ennen aattoa loppua kesken, voi kinkun laittaa uuniin myös jäisenä. Lopuksi pitää ainoastaan huolehtia siitä, että lihalämpömittari näyttää kypsän kinkun sisälämpötilaksi 75 – 90 °C.
Näin paistat jäisen kinkun
Kinkun paistamisen kanssa ei kannata stressata. Kinkun voi nimittäin kypsentää monella eri tavalla, vaikkapa jäisenä. Näin paistat jäisen joulukinkun:
Ota jäisen kinkun suojamuovi pois ja laita kinkku paistopussiin. Tee paistopussin kulmaan pieni reikä.
Laita kinkku uunipellille ja 90-100 °C uuniin. Tarkista uunin lämpötila vielä lihalämpömittarilla.
Kun kinkku on riittävästi sulanut, työnnä kinkkuun lihalämpömittari.
Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin 2-3 tuntia/kg.
Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75-90 °C.
Chorizo taatelikinkku
Suolainen chorizomakkara ja makea taatelitahna kohtaavat joulukinkun kuorrutteessa. Pintaan pistellyt neilikat kiinnittävät chorizosiivut kinkkuun.
Ainekset
1 Pirkka juhlakinkku potkalla 6-8 kg (pakaste)
Kuorrutus 1ps (200 g) Pirkka pehmeitä taateleita
1/2dl vettä
2rkl limetinmehua
2-3pkt(à 100 g) Pirkka Parhaat Chorizo Castellanoa
kokonaisia neilikoita
Valmistus
yli 60 min
Nosta kinkku sulamaan jääkaappiin paria vuorokautta ennen paistamista.
Ota kinkku huoneenlämpöön noin 6-8 tuntia ennen paistamista.
Aseta reunallisen uunipellin päälle uuniritilä. Nosta kinkku uuniritilän päälle kamarapuoli ylöspäin. Älä irrota verkkoa kinkun ympäriltä, sillä se pitää kinkun koossa paistamisen ajan. Pistä kinkkuun paistolämpömittari. Kun kinkun sisälämpötila on 8-10 astetta, nosta kinkku uunipellin ja ritilän kanssa 125-asteiseen uuniin. Kaada uunipellille vettä sen verran, että pinta peittyy. Lisää vettä pellille tarvittaessa, ettei kinkusta irtoava rasva valu kuivalle pellille.
Kypsennä kinkkua, kunnes sen sisälämpötila on 75-85 astetta. Aikaa kuluu kinkkukiloa kohden 60-80 minuuttia.
Anna kinkun jäähtyä kypsentämisen jälkeen puolisen tuntia. Leikkaa verkko irti kinkun ympäriltä. Kaavi tai leikkaa rasva pois kinkun päältä.
Siivilöi uunipellille valunut paistoliemi talteen kastiketta varten. Puhdista pelti ja ritilä.
Soseuta taatelit, vesi ja limetinmehu sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
Levitä taatelitahna kinkun päälle tasaiseksi kerrokseksi. Nostele chorizoviipaleita taatelitahnan päälle. Pistele chorizot kinkkuun kiinni neilikoilla.
Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Nosta kinkku takaisin uuniritilän päälle. Aseta ritilän alle uunipelti. Nosta kinkku uuniin noin 10 minuutiksi, kunnes chorizoviipaleet ovat paistuneet rapeiksi. Säilytä kinkku viileässä.
Konjakkisinapilla kuorrutettu joulukinkku
Ainekset
1 (5-6 kg)
viljapossun tuoresuolattu kinkkurulla
Kuorrutus n. 1dl Pirkka Parhaat konjakkisinappia
2-3rkl (ruis)korppujauhoja
Omenakastike
2dl Pirkka omenatäysmehua
2dl omenasosetta
1-2rkl kinkun paistolientä
1rkl Pirkka Parhaat konjakkisinappia
Valmistus
yli 60 min
Ota kinkku pari tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa. Testaa paistomittarin toimivuus ennen käyttöä upottamalla sen kärki kiehuvaan veteen. Lämpötilan tulee nousta noin 100 asteeseen. Pyyhi lihan pinta talouspaperilla kuivaksi.
Nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle. Paistomittari kannattaa työntää kinkun kylkeen, jotta pistoreiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta. Kaada uunipannulle vettä, jotta pannulle valuva lihasneste ei pala ja kinkku pysyy mehevänä.
Kypsennä kinkkua 125 asteessa, kunnes paistomittari osoittaa 75-80 astetta. Aikaa kuluu 60-90 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.
Anna kinkun jäähtyä. Poista kinkusta verkko ja nahka. Sivele kinkun pinta konjakkisinapilla ja ripottele päälle korppujauhoja. Kuorruta kinkkua 225 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Sekoita kattilassa omenatäysmehu ja omenasose. Mausta paistoliemellä ja konjakkisinapilla. Anna kastikkeen kiehahtaa. Tarjoa kinkku kuuman tai kylmän omenakastikkeen kanssa.
Perinteinen joulukinkku
Perinteinen joulukinkku kuuluu suomalaisten joulupöytään. Voit kuorruttaa kinkun sinappi-keltuaisseoksen sijaan pelkällä korppujauholla.
Ainekset
1(6-8 kg)
Pirkka juhlakinkku potkalla (pakaste)
Kuorrutus
1 kananmunan keltuainen
3rkl Pirkka sinappia
1dl korppujauhoja
(kokonaisia neilikoita)
Valmistus
yli 60 min
Anna pakastetun kinkun sulaa hitaasti viileässä. Aikaa kuluu koosta riippuen 3-4 vuorokautta. Nosta kinkku huoneenlämpöön. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla uuniin laitettaessa noin 10 astetta. Testaa paistomittarin toimivuus ennen käyttöä upottamalla sen kärki kiehuvaan veteen. Lämpötilan tulee nousta 100 asteeseen. Pyyhi lihan pinta talouspaperilla kuivaksi.
Nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittari kinkun kylkeen paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle. Kaada uunipannulle vettä, jotta pannulle valuva lihasneste ei pala.
Kypsennä kinkkua 125-asteisessa uunissa, kunnes paistomittari osoittaa 75-80 astetta. Aikaa kuluu 60-80 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.
Anna kinkun hieman jäähtyä. Poista verkko ja nahka. Sekoita sinappi-keltuaisseoksella ja ripottele päälle korppujauhoja. Koristele halutessasi neilikoilla. Kuorruta kinkkua 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Kinkun kuorrute
Kun kinkku on sulatettu ja paistettu, on kinkun kuorrutus lastenleikkiä. Joulukinkun kuorrutukseen löytyy vaihtoehto jokaiseen makuun perinteisestä sinappi-korppukuorrutuksesta hienostuneeseen dijon-sinappikuorrutukseen. Katso 10 tapaa kuorruttaa joulukinkku.
Sinappi-korppukuorrutus
Pirkka sinappia
Pirkka korppujauhoja
Pirkka manteleita
Koristeeksi
hedelmiä (omenoita, sitruksia, luumuja)
varrastikku
Poista hieman jäähtyneestä kinkusta verkko ja nahka.
Sivele pinta sinapilla ja ripottele pinnalle ohut kerros korppujauhoja. Pistele pintaan manteleita. Kuorruta kinkkua 225 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
Koristele kinkku halutessasi varrastikkuun pujotetuilla hedelmillä. Kinkun lisäkkeeksi sopivat keitetyt herneet, parsa- tai ruusukaali ja luumut.
Dijon-sinappikuorrutus
Kuorrutus
n. 1prk(210 g)
Maille Dijon kokojyväsinappia
tähtianiksia ja tuoretta rosmariinia
Anna kinkun hieman jäähtyä. Poista verkko ja nahka. Sivele pinta sinapilla. Kuorruta kinkkua 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Koristele kinkku tähtianiksilla ja rosmariinilla.
Joulukinkulle kastike
Joulukinkun kruunaa maukas kastike. Kaada kinkun kupeelle perinteinen omenakastike tai hurmaava trendikastike, jossa maistuu laku, savu, viski tai kirsikka. Kinkun kanssa voi maistella kahtakin eri kastiketta.
Hedelmäiset kinkun kastikkeet
Hedelmäinen omenakastike on helppo valmistaa ja varma valinta perinetiseen joulupöytään. Glöginmakuinen kastike antaa joulukinkulle uudenlaisen vivahteen. Joulukinkun paistoliemestä, taateleista, omenasta ja tuoreesta appelsiininmehusta syntyy hedelmäinen kastike kinkulle.
Omenakastike kinkulle ja kalkkunalle
Omenakastike on herkullinen lisäke ja sopii sekä kinkulle että kalkkunalle – ja mikä parasta, kastike valmistuu alle 15 minuutissa.
Ainekset
8 annosta
2(500 g) isoa omenaa (esim. Jonagold)
2dl Pirkka omenatäysmehua
pala kanelitankoa
1 1/2dl liha- tai kanalientä (tai paistolientä)
1tl perunajauhoa
kylmää vettä
(suolaa)
Valmistus
alle 15 min
Kuori omenat ja poista siemenkodat. Kuumenna kattilassa mehu ja kanelitanko. Paloittele omenat joukkoon.
Lisää lihan paistoliemi tai lihaliemi ja keitä, kunnes omenat soseutuvat. Kastikkeeseen saa jäädä omenasattumia.
Sekoita perunajauhot pieneen vesitilkkaan. Lisää suurus kastikkeen joukkoon ohuena nauhana sekoittaen. Kiehauta.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hiukan suolaa. Tarjoa kuumana kinkun, porsaan paistin tai kalkkunan kanssa.
Kinkun kastike paistoliemestä
Klassinen ja omenainen kastike kinkulle syntyy joulukinkun paistoliemestä, omenamehusta ja omenasoseesta.
Ainekset
4 annosta
1 1/2dl siivilöityä kinkun paistolientä
n. 3 1/2dl omenamehua
2rkl Pirkka omenasosetta
1rkl Pirkka vehnäjauhoja
1tl dijonsinappia
1dl Pirkka laktoositonta kuohukermaa
mustapippuria
Valmistus
alle 30 min
Jäähdytä kinkun paistoliemi kulhossa. Poista pinnalta rasvakerros ja mittaa kattilaan 1 ½ dl hyytynyttä paistolientä. Kuumenna se juoksevaksi.
Sekoita vehnäjauhot pieneen tilkkaan omenamehua. Lisää seos kattilaan lopun omenamehun ja omenasoseen kanssa. Sekoita ja tarkista, että seos on sopivan suolaista. Lisää mehua tarvittaessa ½ dl. Sekoita joukkoon sinappi, kerma ja mustapippuri.
Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Anna poreilla hiljalleen, kunnes kastike sakenee eli noin 5 minuuttia. Tarkista maku.
Savuinen sweet & sour kastike
Tämä kastike syntyy kun salsa chipotle maustaa kastikkeen savuiseksi ja tuliseksi. Voit säätää tulisuusastetta vähentämällä tai lisäämällä salsa chilpotlen määrää oman makusi mukaan.
Ainekset
4 annosta
3dl ananasmehua
1/2dl Pirkka meksikolaista salsa chipotle -kastiketta
2rkl fariinisokeria
1rkl soijakastiketta
1rkl Maizena ruskeaa suurustetta
Valmistus
alle 15 min
Mittaa kattilaan ananasmehu, salsa chipotle -kastike, fariinisokeri ja soija. Kiehauta.
Lisää joukkoon suuruste ja sekoita koko ajan puuhaarukalla tai vispilällä. Kiehauta ja keitä hiljalleen pari minuuttia.
Maista ja mausta tarvittaessa soijakastikkeella tai fariinisokerilla. Kaada kastike kannuun.
Voit säätää tulisuusastetta vähentämällä tai lisäämällä salsa chipotlen määrää oman makusi mukaan.
Mitä tehdä paistinrasvoille?
Kun joulukinkut on tiristetty uunissa, on edessä tuttu pulma: minne kipataan kinkunpaistorasvat? Viemäriin ei missään nimessä, roskiksenkin kanssa saa olla tarkkana. Mitäpä jos pistäisit kinkkurasvat kiertoon?
Kinkkutemppu-kampanja kerää kinkunpaistossa syntyvän rasvajätteen ja kierrättää sen polttoaineeksi, joka luovutetaan hyväntekeväisyyteen. Katso K-ruokakauppojen keräyspisteiden sijainnit.
Vinkkejä:
Muista testata paistomittarin toimivuus ennen kuin pistät sen kinkkuun. Pidä mittaria kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Jos lämpö nousee 98-100 asteeseen, se on kunnossa.
Harmaasuolatun kinkun paistoliemi on maukas pohja kinkun kastikkeelle. Siivilöi paistoliemi ja nosta se kylmään. Liemen pinnalle muodostuu viileässä rasvakuori, joka on helppo lusikoida pois.
Jos koit artikkelin sisällön hyväksi niin arvostaisimme jos jakaisit sitä omassa sosiaalisessa mediassa. Laita meidän facebook ja instagram kanavat seurantaan, kanavilla lisää ideoita ja vinkkejä ruoanlaittoon.
Hyvää joulua sinulle arvoisa lukija!