Näistä resepteistä parhaat jouluherkut joulupöytään
Jouluun ladataan valtavasti odotuksia, joka vuosi ympäri maailmaa. Välillä tuntuu siltä että överiksi menee. Joulu ja jouluruuat yhdistettynä joululahjoihin tekee kuitenkin jokaisesta joulusta ikimuistoisen. Meni sitten överiksi tai ei?
Perinteet kuuluvat jouluun, ja klassisia jouluruokia katetaan pöytään vuodesta toiseen. Joku tekee laatikot ja kinkun suvun salaisilla resepteillä, toinen kokeilee joka vuosi jotain uutta.
Koska joulu on monelle vuoden kohokohta niin joulupöytään myös panostetaan. Tämä artikkeli antaa jokaiselle kotikokille parhaat mahdolliset eväät valmistaa moderni joulupöytä ja joulun menu. Artikkelin lopusta löydät vinkkejä ruoan nauttimiseen kuten jouluna kuuluu tehdä.
Sinappi
Itse tehty sinappi on hyvä idea joululahjaksi tai maukas lisä joulupöytään. Voit maustaa sinappia esimerkiksi piparjuurella. Moni tekeekin omia versioita perussinapin lisukkeeksi ja on vastaan tullut “tarkoin varjeltuja” sinappireseptejäkin. Konjakki on usean joulusinapin lisämauste.
Ainekset
1dl sinappijauhetta (Colman`s)
1dl sokeria
1dl Pirkka laktoositonta vispikermaa
1dl (n. 2 kpl) Pirkka Luomu kananmunaa
1/4tl suolaa
Valmistus
alle 30 min
Sekoita sinappijauhe ja sokeri tasaiseksi pinnoitetussa kasarissa. Lisää kerma ja sekoita vellimäiseksi seokseksi.
Lisää vielä munat ja vatkaa seos tasaiseksi.
Kuumenna seos kiehumapisteeseen koko ajan hyvin sekoittaen. Anna sinapin vähän jäähtyä ja mausta suolalla.
Halutessasi voit lisämaustaa sinappia esimerkiksi jollakin seuraavista: 1/4-1/2 tl piparjuuriraastetta, 2 tl konjakkia tai viskiä, 2 tl balsamiviinietikkaa.
Murea chili-piparitaikinaValmistusaika 15 min + yön yli jääkaapissa
250 g voita
1 dl muscovadosiirappia
400 gr muscovadosokeria
1 dl vettä
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
1 tl jauhettua pimeranssia
2 tl neilikkaa
3rkl raakalakritsijauhetta
3 tl chilijauhetta
2 tl suolaa
1 rkl ruokasoodaa
1/2 dl haaleaa vettä
700g vehnäjauhoja
Laita kattilaan voi, siirappi, sokeri ja vesi ja kuumenna. Mittaa sekaan kaikki mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Ota seos pois levyltä.
Sekoita ruokasooda haaleaan veteen ja lisää kattilaan. Seos hieman kuohahtaa.
Lisää jauhot voimakkaasti sekoittaen. Peitä taikina kelmulla ja anna maustua jääkaapissa yön yli.
Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen. Leikkaa piparimuotilla paloja ja paista uunissa 225 asteessa noin 5 minuuttia.
Moderni kestävä piparitaikina
Valmistusaika 15 min + 12 t
2 1/3 dl (200 g) sokeria
vajaat 1 1/2 dl (200 g) siirappia
100 g voita
2 rkl piparkakkumaustetta
1 tl suolaa
3/4 dl vettä
(500 g) vehnäjauhoja
Kiehauta sokeri, siirappi ja voi kattilassa. Lisää joukkoon piparkakkumauste, suola ja vesi.
Sekoita joukkoon jauhot. Sekoita voimakkaasti tasaiseksi taikinaksi. 3. Anna taikinan tekeytyä muovikelmun alla jääkaapissa seuraavaan päivaan.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä. Leikkaa taikinasta haluamiasi osia tai leivo pipareiksi. Nosta pellille ja paista uunin keskitasolla noin 8-9 minuuttia.
Joululeivät
Joululeivän tuoksu on tärkeä osa joulua ja leipien tuoksu virittää joulun tunnelmaan. Aihe on niin laaja että siitä tehdään joskus ihan oma artikkeli.
Mehevä joululeipä kuuluu aattoillan aterialle. Lisäksi itse tehty leipä on mainio lahja läheiselle, jolla tuntuu olevan jo kaikkea. Tässä pari ideaa joululeipiin. Mikäli haluat ohjeet tehdä perinteistä saaristoleipää tai makoisan joululimpun niin klikkaa noita edellisiä linkkejä.
Jos gluteenia sisältävät viljat eivät sovi ruokavalioosi, testaa gluteenitonta joululeipää, johon makua tuovat muun muassa kuivatut marjat, rouhitut pähkinät ja fenkolinsiemenet. Joulupöydän vegaaniseksi leipävaihtoehdoksi sopii vegaaninen pähkinäleipä.
Leipää voi tehdä kerralla enemmän ja pakastaa ne leivät joita ei nyt aio syödä myöhempää käyttöä varten.
Portteri-kaakaoleipä
2 leipää
Valmistusaika
20 min + noin 2 tuntia
1/2 ltr portteriolutta
50 g hiivaa
2 dl tuminaa siirappia
1 1/2 tl suolaa
1 tl pomeranssinkuorta
4dl ruisjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl vehnäjauhoja
VUOAN VOITELU
voita tai rypsiöljyä
LEIPIEN VOITELU
1 rkl siirappia
2 rkl vettä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen olueen. Lisää mukaan siirappi ja suola ja pomeranssi
Sekoita ruisjauho, kaakaojauhe ja puolet vehnäjauhosta taikinaan ja vaivaa taikina tasaiseksi. Lisää loppujauhot. Taikina saa jäädä kosteaksi.
Kohota huoneenlämmössä noin tunti.
Voitele kaksi leipävuokaa (noin 1 ltr) Kumoa taikina vuokiin ja painele pinta tasaiseksi.
Paista leipiä uunin toiseksi alimmalla tasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia.
Voitele leivät siirappi-vesiseoksella paiston loppuvaiheessa, kumoa ja jäähdytä leivät liinan alla.
Joulupataleipä
Ainekset
1 kpl
n. 4dl Pirkka vehnäjauhoja
2 1/2dl Pirkka hiivaleipävehnäjauhoja
1/2dl Pirkka ruisjauhoja
3dl vettä
1/2dl tummaa siirappia
1tl kuivahiivaa
1 1/2tl suolaa
1tl fenkolinsiemeniä
1tl anista
1/2tl pomeranssinkuorta
1 tl öljyä
Valmistus
yli 60 min
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi-siirappiseos ja sekoita nopeasti (älä vaivaa taikinaa).
Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-16 tunniksi.
Kumoa taikina runsaasti jauhotetulle alustalle ja muotoile jauhojen avulla pyöreäksi leiväksi. Älä vaivaa taikinaa vielä tässäkään vaiheessa. Kääntämällä taikinan reunoja leivän alle, saat leivästä pyöreän. Anna leivän kohota leivinliinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
Laita kannellinen valurautainen pata (tilavuus noin 3 litraa) kylmään uuniin ja anna uunin kuumentua 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, (öljyä vuoan pohja), lisää leipä kuumaan pataan ja peitä pata kannella. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.
Kumoa leipä jäähtymään hetkeksi ritilän päälle. Kuori pysyy rapeana, kun et peitä leipää leivinliinalla.
Rosolli
Rosollissa maistuvat syksyn upeat juurekset. Tarjoa rosollin kastikkeena perinteisesti punajuurten keitinliemellä värjättyä kermavaahtoa.
Ainekset
8 annosta
4 Pirkka perunaa (vihreä tai keltainen pussi)
4 Pirkka porkkanaa
4 Pirkka tuoretta punajuurta
1-2 sipulia
2 maustekurkkua
2 omenaa
Kastike
1tlk (2 dl)
kuohukermaa
1-2tl (väkiviina)etikkaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus mustapippuria
punajuurten keitinlientä
Valmistus
yli 60 min
Keitä juurekset kypsiksi kuorineen. Keitä punajuuret omassa kattilassaan, jotta ne eivät värjää perunoita ja porkkanoita. Valuta ja jäähdytä. (Jätä punajuurten keitinlientä hieman kermavaahdon värjäämiseen.) Kuori juurekset ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi.
Hienonna kuorittu sipuli, kuutioi kurkut ja kuoritut omenat. Sekoita ainekset nostellen.
Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää etikka sekä mausteet. Värjää kastike tilkalla punajuurten keitinlientä. Tarjoa rosolli ja kastike erikseen.
Punajuurigraavattu lohi
Vuonna 2020 punajuuri on suuremmassa roolissa jouluruoka pöydissä kuin aiemmin. Tämä resepti toimii hyvin myös arjen alkupaloina.
Ainekset
10 annos
600g
lohi- tai kirjolohifileetä
n. 1 1/2rkl
karkeaa merisuolaa
1rkl
sokeria
1tl
valkopippuria rouhittuna
1-2kpl(250 g)
Pirkka punajuuria (tuoreita)
Valmistus
yli 60 min
Nypi lohifileestä ruodot. Leikkaa fileen reunat tasaisiksi. Kuori ja raasta punajuuri karkeaksi raasteeksi.
Pane lohifilee suureen pakastepussiin nahkapuoli alaspäin. Hiero pintaan suola, sokeri ja valkopippuri. Levitä punajuuriraaste lohifileen pintaan tasaiseksi kerrokseksi. Sido pussi kiinni ja aseta lohifilee jääkaappiin nahkapuoli ylöspäin.
Anna lohen graavautua kylmässä 1-2 vuorokautta. Kääntele lohifileetä muutama kerta graavauksen aikana.
Ota lohifilee pussista ja pyyhi punajuuriraaste sekä ylimääräiset mausteet pois sen pinnasta. Leikkaa filee ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa graavilohi alkupalana sellaisenaan tai esimerkiksi ruisleivän kanssa.
Punajuuripatee
Herkullinen punajuuripatee maistuu alkuruokana, lisukkeena sekä tarjottavana juhlien noutopöytään
Ainekset
1prk(n. 500 g) Pirkka etikkapunajuuria
1/2ps(100 g) Pirkka sipulikuutioita
1rkl öljyä
1prk(150 g) crème fraîchea (ranskankerma)
5 munaa
1tl suolaa
2tl rakuunaa
Koristeeksi salaatinlehtiä
3-4 viipaleina keitettyä porkkanaa
maustekurkkuviipaleita hienonnettuina
3 kananmunaa keitettynä
Kastike
2dl kuohukermaa tai smetanaa
ripaus suolaa ja sokeria
punajuurten lientä
Valmistus
yli 60 min
Silppua sipuli ja pehmitä öljyssä pannulla tai mikroaaltouunissa. Soseuta valutetut punajuuret monitoimikoneessa. Lisää koneeseen kaikki muut ainekset vähitellen ja sekoita, kunnes saat tasaisen massan.
Kaada seos voideltuun, pitkänomaiseen kakkuvuokaan ja peitä foliolla. Paista 175-asteisessa uunissa noin 1 1/2 tuntia. Kumoa punajuuripatee vähän jäähtyneenä ja koristele salaatinlehdillä, porkkanaviipaleilla, maustekurkkukuutioilla ja kananmunilla. Tarjoa lisäksi vaahdotettua, maustettua kermaa tai smetanaa.
Skagenröra
Skagenröra on klassinen ruotsalainen rapusalaatti, joka sopii erinomaisesti alkupalaksi saaristolaisleivän kanssa tarjottuna. Tätä reseptiä on jouluna vaikea ohittaa.
Ainekset
6 annosta
1ps (350 g) katkarapuja
1pieni (60 g) punasipuli
1 1/2dl Hellmann’s majoneesia
1prk (150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskankerma, 18%)
1/2dl tilliä hienonnettuna
1/2rkl sitruunamehua
1/4tl mustapippuria
ripaus suolaa
Valmistus
alle 15 min
Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne. Kuori ja hienonna punasipuli.
Sekoita majoneesi ja ranskankerma keskenään. Lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita.
Anna makujen tasoittua hetki kylmässä. Tarjoa skagenröra saaristolaisleivän tai uusien perunoiden kanssa.
Laatikot ja ruokavuoat
Suomalaisen joulupöydän ikisuosikkeja ovat perinteiset laatikot. Helpota jouluvalmisteluja kotimaisilla Pirkka-kasvissoseilla.
Joillakin joululaatikoilla on pitkät perinteet. Lanttulaatikkoa on tarjottu jo 1700-luvulla, kun taas porkkanalaatikko on ilmestynyt joulupöytään paljon myöhemmin, 1900-luvun alussa.
Perinteiseen tapaan valmistetut joululaatikot kuuluvat useimpiin suomalaisiin joulupöytiin.
Itse tehden saat laatikotkin joulupöytään helposti ja vaivattomasti: valmista lanttulaatikko Pirkka Luomu lanttusoseesta, maistuva bataattilaatikko Pirkka bataattisoseesta tai porkkanalaatikko Pirkka Luomu porkkanasoseesta. Myös Pirkka juuressose sekä Pirkka punajuuri-perunasose soveltuvat mainiosti joululaatikoihin. Mantelirouhe tai -jauhe laatikon pinnalla sopii myös keliaakikoille.
Maksalaatikko ei ole jouluruokana aivan yhtä yleinen, mutta kuuluu kuitenkin monen joulupöytään. Jos tavallisesti ostat maksalaatikon valmiina, kokeile joulun kunniaksi valmistaa mehevä laatikko itse. Lopputulos palkitsee varmasti maksalaatikon ystävän.
Jos valmistat joulupöytään vain yhden laatikon, tee juureslaatikko, jossa kaneli antaa jouluisen maun.
Modernit joululaatikot
Vaihtelua perinteisiin joululaatikoihin saat erilaisista juureksista sekä makua tuovista juustoista. Upean väriset punajuurilaatikko(myös valmistamisvideo – mitä tänään syötäisiin), bataattilaatikko ja kurpitsalaatikko tehdään tämän hetken trendikkäimmistä juureksista. Kurpitsalaatikossa ei käytetä ollenkaan vehnäjauhoja, joten se on myös luontaisesti gluteeniton.
Laatikko säilyy paistamattomana jääkaapissa hyvin peitettynä 1–2 päivää. Jos säilytysaika on tätä pidempi, kannattaa kuorruttamista ja paistamista vaille valmis laatikko pakastaa.
Joululaatikot voi tehdä paistamista vaille valmiiksi pakastamalla. Ota laatikot sulamaan jääkaappiin päivää ennen paistamista. Pakastettuja laatikoita ei kannata sulattaa mikrossa, sillä silloin niiden rakenne kärsii. Ripottele korppujauho laatikoiden päälle vasta juuri ennen paistamista. Laatikot voi pakastaa myös kypsinä, sulattaa jääkaapissa ja lämmittää uunissa ennen tarjoilua.
Punajuuri-sinihomejuustovuoka
Punajuuri-sinihomejuustovuoka on uuniruoka, joka sopii talveen ja jouluun.
Yhdistele puuuroriisiä, punajuurta ja sinihomejuustoa ja nautiskele lopputuloksesta.
Ainekset
5 annosta
1/2kg punajuuria
1iso sipuli
1dl puuroriisiä
4dl vettä
1/2tl suolaa
1pkt(125 g) Pirkka sinihomejuustoa
1prk(2 dl) kasvirasvasekoitetta tai ruokakermaa
3/4tl mustapippuria
1tl meiramia
Valmistus
yli 60 min
Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi esimerkiksi monitoimikoneella. Silppua sipulit. Keitä puuroriisiä suolalla maustetussa vedessä noin 10 minuuttia. Sekoita kasvikset, murusteltu sinihomejuusto, kasvirasvasekoite, mustapippuri ja meirami kuuman riisin joukkoon.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 1 1/2 tuntia, sekoita ja tasoita vuoka kypsennyksen puolivälissä. Tarkista kypsyys ja anna vuoan vetäytyä hetki ennen tarjoamista.
Joulupöydän porkkanalaatikko
Yksi tärkeimmistä jouluruoan herkuista on ehdottomasti porkkanalaatikko, joka kuuluu monen joulupöytään. Perinteinen porkkanalaatikko vaatii valmistuakseen jonkin aikaa, mutta on vaivan arvoinen.
Ainekset
10 annosta
1kg porkkanoita
5dl vettä
1 1/2dl puuroriisiä
2dl vettä
5dl täysmaitoa
2 kananmunaa
2rkl siirappia
1 1/2tl suolaa
1/4tl jauhettua valkopippuria
1/2tl jauhettua muskottipähkinää
Pinnalle korppujauhoja
Valmistus
yli 60 min
Kuori ja pilko porkkanat. Keitä ne vedessä oikein kypsiksi. Kaada suurin osa keitinliemestä pois (jätä noin desi) ja soseuta porkkanat. Anna jäähtyä.
Mittaa kattilaan puuroriisi ja vesi. Anna kiehahtaa, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää maito ja keitä vähän väliä sekoitellen, kunnes puuro on valmista (n. 40 min). Anna jäähtyä.
Sekoita porkkanasose ja riisipuuro keskenään. Sekoita joukkoon munat, siirappi, suola, pippuri ja muskottipähkinä. Tarkista maku. Siirrä porkkanalaatikko voideltuun uunivuokaan. Sirottele pinnalle korppujauhot ja paina pintaan kuvioita lusikalla. Paista 175 asteisessa uunissa noin tunnin ajan.
Lanttulaatikko
Lanttulaatikko on perinteinen jouluruoka, joka maistuu muulloinkin ja kuuluu ehdottomasti joulupöytään. Lanttulaatikon voi tehdä etukäteen valmiiksi pakastimeen odottamaan joulua.
Ainekset
10 annosta
1kg lanttuja
1/2l vettä
1 1/2tl suolaa
1dl Pirkka korppujauhoja
2dl Pirkka kuohukermaa
1 kananmuna
3rkl siirappia
1/4tl inkivääriä
1/4ripaus valko- tai mustapippuria
voita Pinnalle
Pirkka korppujauhoja
Valmistus
yli 60 min
Kuori ja lohko lantut. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvesi talteen. Soseuta lantut tasaiseksi soseeksi. Kaada kerma kulhoon ja sekoita joukkoon korppujauhot. Sekoittele, kunnes korppujauhot alkavat turvota. Lisää lanttusoseeseen turvonneet korppujauhot, muna, siirappi, inkivääri, pippuri ja keitinlientä niin paljon, että survoksesta tulee tasaisen pehmeä.
Kaada seos voideltuun vuokaan. Painele lusikalla soseen pintaan kuvioita. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutama voinokare. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 1-1 1/2 tuntia.
Imelletty perunalaatikko
Imelletty perunalaatikko kuuluu useiden suomalaisten joulupöytään. Hämäläisessä ruokaperinteessä se tunnetaan nimellä tuuvinki. Valitse laatikkoon mahdollisimman jauhoisia perunoita.
Vinkki! Imelletty perunalaatikko on parasta vastapaistettuna, joten sen paistaminen kannattaa tehdä vasta jouluaattona. Sen voi pakastaa vuoissa paistamattomana ja paistaa sulatettuna suoraan joulupöytään.
Ainekset
8-10 annosta
1kg Pirkka jauhoisia perunoita (punainen pussi)
vettä 1/2dl
vehnäjauhoja 50g
Pirkka voita sulatettuna
n. 5dl maitoa
1 1/2tl suolaa
(1/2 tl muskottipähkinää tai kanelia tai kardemummaa)
tarvittaessa 2 – 3 rkl siirappia tai sokeria
Valmistus
yli 60 min
Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori kuumat perunat ja soseuta ne sähkövatkaimella. Ripottele lämpimän soseen pinnalle jauhot ja painele ne soseen joukkoon. Peitä kattila liinalla ja anna imeltyä lämpimässä paikassa 4-5 tuntia. Sekoita muutamia kertoja imeltymisen aikana.
Sose imeltyy parhaiten 50-60 asteisena. Voit imeltää perunalaatikon uunin jälkilämmössä. Kun uuni jäähtyy, sen voi aina uudelleen lämmittää 50 asteeseen, kytkeä pois päältä ja jatkaa imeltämistä. (Älä kuumenna uunia liian kuumaksi. Imeltyminen lakkaa soseen lämpötilan ylittäessä 80 astetta).
Lisää soseeseen sulatettu voi ja maito. Mausta suolalla ja halutessasi muskottipähkinällä, kanelilla tai kardemummalla. Jos perunasose ei ole riittävästi imeltynyt, lisää hiukan siirappia tai sokeria.
Kaada vellimäinen seos voideltuun 1-2 uunivuokaan. Jätä vuoka vähintään 1/3 vajaaksi, sillä laatikko kuohuu kypsyessään. Paista perunalaatikkoa 150-asteisessa uunissa 2-3 tuntia.
Konjakkiluumurahka
Ainekset
5-6 annosta
1tlk (2 dl) Pirkka laktoositonta vispi- tai kuohukermaa
1tlk(250 g) Pirkka laktoositonta maitorahkaa
2dl luumumarmeladia
2rkl sokeria
1tl vanilliinisokeria
(ripaus kardemummaa tai kanelia)
1 rkl konjakkia
Valmistus
alle 15 min
Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon rahka, luumumarmeladi, sokeri ja vanilliinisokeri.
Mausta halutessasi kardemummalla tai kanelilla sekä konjakilla.
Joulutortut
Jouluruoka ilman joulutorttuja ei ole jouluruokaa tai ainakin me olemme sitä mieltä. Joulutortut itse tehdystä rahkavoitaikinasta ovat ihanan maukkaita. Voit täyttää tähtitortut myös suolaisella täytteellä.
Ainekset
20 kpl
250g Pirkka voita
1tlk (250 g) Pirkka laktoositonta maitorahkaa
4dl (250 g) vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tlk (300 g) luumumarmeladia
Voiteluun 1 kananmuna
Valmistus
yli 60 min
Sekoita keskenään huoneenlämpöinen voi ja rahka. Lisää nopeasti sekoittaen vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita taikina juuri ja juuri sekaisin. Pane taikina hetkeksi jääkaappiin kovettumaan.
Ripottele leivinpöydälle jauhoja. Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Taita kolmin kerroin ja kauli uudelleen pari kolme kertaa aina kolmeksi taittaen. Poista ylimääräiset jauhot pullasudilla taitoksien välistä. Kääri taikina muovikelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä 45 x 36 cm kokoiseksi levyksi. Leikkaa taikinasta taikinapyörällä neliöitä, joiden sivu on 9 cm. Tee viillokset kaikkien neliöiden kulmiin. Pane neliöiden keskelle luumusosetta. Kerää joka toinen tortun sakara sormien väliin ja nipistä taikina yhteen tähtitortuksi.
Voitele tortut munalla ja paista 225 asteessa alimmalla tasolla 10-12 minuuttia. Koristele halutessasi tomusokerilla.
Glögi-hedelmäsalaatti
Lisäämällä vaaleaa glögiä hedelmäsalaattiin saat aikaiseksi upean modernin jouluisen makuelämyksen.
4 annosta
2 omenaa
1 appelsiini
1 granaattiomena
3 tuoretta luumua
3 dl tummia viinirypäleitä
2 dl vaaleaa glögiä
KASTIKE
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl vaaleaa glögiä
1/2rkl sokeria
Pese hedelmät hyvin. Kuori ja paloittele omenat ja appelsiini. Halkaise granaattiomena ja irrota siemenet. Halkaise luumut ja poista kivet. Leikkaa luumut pienemmiksi paloiksi, Puolita viinirypäleet halutessasi.
Sekoita hedelmäpalat keskenään. Lusikoi hedelmäsalaatti jälkiruokamaljoihin.
Lämmitä glögiä hieman, jaa glögi hedelmien päälle. Ohenna jogurtti glögillä ja makeuta seos tarvittaessa sokerilla.
Valuta kastike hedelmäsalaatin pinnalle tai tarjoa se erikseen.
Pari pientä vinkkiä paremman joulun saavuttamiseksi.
Unohda kiire ja jätä se sinne työpaikalle tai minne ikinä se jouluna kuuluukin! Mieti mikä sinulle itselle on se joulun aito rauha. Jos se on pelkkää kirjan lukemista tai hikikuntoilua, niin ehdottomasti, tee niin. Jokaisella on omat jutut mistä nauttii joten anna heidän toimia kuten haluaa.
SYÖ SYÖ SYÖ ja SYÖ! Hyvä ruoka kuuluu jouluun, mutta muista kuitenkin kohtuullisuus. Ei sillä ole merkitystä mitä syö joulun ja uuden vuoden välillä. Sillä on merkitystä mitä syö uuden vuoden ja joulun välillä. Kaikki ei pidä jouluruoista joten hampurilaiselle tai pizzallekin on oma sijansa. On tärkeää jutella, tykkääkö laatikoista varmasti joku, eikä rakentaa automaattisesti niistä perinteitä. Turha myöskään ampua yli, vähempikin joskus riittää.
Jouluhan on myös ensi vuonna ja sitä seuraavana vuonna. Kannattaa alkaa säännöllisesti kirjata ylös mitä on tehnyt ja kuinka paljon sekä ketkä ovat olleet syömässä. Kun vuosittain kartoittaa jouluruokien menekin ja kirjoittaa vaikkapa vihkoon tai tietokoneen tiedostoon ylös, kuinka paljon ruokia tarvittiin, on seuraavan joulun alla huomattavasti helpompi suunnitella joulupäivien ruokalistat. Ja muista kysellä vieraiden mielipiteitä jouluruoista, jotta voit seuraavana vuonna valmistaa sen täydellisen jouluruoan.
Lopuksi: Moni varmasti huomasi kinkkujen, kalkkunoiden ja lihan puuttuvan tämän artikkelin sisällöstä. Joulupöydän kunkku on kinkku se on aivan selvä asia. Palaamme seuraavassa blogikirjoituksessa tarkemmin tähän aihepiiriin.
Seuraavaksi voisit alkaa seuraamaan meitä facebookissa tai instagramissa tai vaikka molemmissa. Pysyt paremmin ajantasalla siitä mitä blogissamme tapahtuu sekä saat monipuolisesti eri ruokareseptejä sovellettavaksi. Makoisaa jouluruokaa itse kullekin.