Näillä texmex resepteillä hurmaat arjessa ja juhlissa
TexMex – Värikästä, maukasta ja ihanan mausteista ruokaa – siinä yksinkertaisuudessaan meksikolaisen ja Teksasin meksikolaisen ruoan rakenne.
Meksikolainen keittiö on maailman kuulu ja on yksi tunnetuimmista ruokatrendeistä koko maailmassa. Ideologialtaan texmex-ruoka on äärimmäisen rentoa ja yhdistelee luovasti eri maiden ja alueiden ruoanvalmistusperinteitä. Texmex-ruoka on alkujaan yhdysvaltalainen ja se on saanut voimakkaasti vaikutteita meksikolaisesta keittiöstä. Texmex-keittiö on syntynyt kahden keittiön kohdatessa USA:n ja Meksikon rajamailla. Tortillaletut, rapeat tacot ja nachot kuuluvat kiinteänä osana texmex-ruokaan. TexMex ruoan tulee maistua tuliselta, silleen sopivasti tuliselta.
Tiesitkö muuten, että chili con carne eli mausteinen lihapata on Teksasin osavaltion kansallisruoka?
Tyypillisiä raaka-aineita ovat avokado, limetti, chili, korianteri, maissi, tomaatti ja sipuli. Monesti aterioihin lisätään myös maissia, papuja ja lihaa.
Yksinkertaisimmillaan meksikolainen ateria koostuu maissitortilloista, joiden täytteenä tarjoillaan mausteista lihaa, salsaa sekä guacamolea. Viimeinen silaus ateriaan loihditaan tuoreella korianterilla ja limetillä.
Herkulliset meksikolaiset sekä varsinaiset texmex-ruoat sopivat niin koko perheen yhteisiin kokkailuhetkiin kuin illanviettoon ystävien kanssa. Katso alta pieni ruokasanasto sekä valitse oma suosikkisi seuraavien reseptien joukosta.
Fajita – grillatuilla kasviksilla ja/tai lihalla täytetty vehnätortilla
Burrito – kirjekuoren muotoon taivutettu suuri, täytetty tortilla
Taco – rapea, taskuksi taivutettu tortillakuori
Enchilada – uunissa tomaattikastikkeen ja juuston kera gratinoitu täytetty tortillarulla
Quesadilla – pannussa paistettu juustotäytteinen tortilla
Guacamole – avokadosta valmistettu dippi tai lisäke
Salsa – kylmä kastike, joka valmistuu esimerkiksi tomaateista, limetistä ja korianterista
Tostadat – rapeaksi paahdettu tai uppopaistettu tortilla, tarjoillaan yleensä keittojen kera tai alkuruoaksi
Chalupat – Chalupa tarkoittaa venettä
Erään tutkimuksen mukaan suosituimmat Tex Mex -ruoat ovat:
– tortillat (82 %)
– nacho-lastut (42 %)
– tacot (34 %)
– chilit (11,39 %)
– burritot (7,59 %)
– fajitat (6,75 %)
ja mieluisimpia täytteitä suomalaisten mielestä puolestaan ovat:
– jauheliha (76%)
– tomaatti (74 %)
– salaatti (71 %)
– juusto (67 %)
– salsa (61 %)
– sipuli (61 %)
Itseäni jäi mietityttämään miksi kana tai paprika ei kuitenkaan ole listalle asti päässyt?
Ja sitten ne parhaat texmex reseptit
Salsa
Ilman salsaa ei mikään texmex-ruoka ole maineensa arvoinen.
Ihanan raikas tuoresalsa syntyy tuoreista raaka-aineista. Salsa maistuu meksikolaisen ruoan kanssa, mutta myös dippinä tai lisäkkeenä.
Ainekset
5 annosta
5-6 (500 g) kypsää tomaattia
1 (100 g) punasipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 Pirkka mieto punainen chili
1-2rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä
1rkl limetinmehua
1/2dl tuoretta korianteria tai persiljaa hienonnettuna
1/2tl suolaa
ripaus mustapippuria
Valmistus
alle 30 min
Halkaise tomaatit, poista siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna kuorittu punasipuli ja valkosipulit. Halkaise chilipalko pitkittäin, poista siemenet ja hienonna.
Sekoita tomaatit, sipuli, valkosipuli ja chili kulhossa. Lisää öljy, limetinmehu, korianteri ja mausteet. Anna maustua kylmässä ennen tarjoilua. Tarjoa salsa maissilastujen kanssa. Salsa sopii myös broileri- ja liharuokien lisäkkeeksi.
Vinkki! Käytä tomaattien sisus mureketaikinaan, keittoihin tai kastikkeisiin.
Guacamole
Nimi guacamole tulee nahuatl-intiaanien sanoista ahuacatl (avokado) ja molli (kastike). Guacamole on avokadosta tehty kastike. Se sopii tacojen ja tortillojen täytteeksi sekä maissilastujen dippikastikkeeksi. Yksi tärkeä kikka guacamolen tekemisessä on se ettei avocadoa tehdä muusin tapaan vaan jätetään seos rakeiseksi ja sisältäen sattumia.
Ainekset
4 annosta
2 (n. 700 g) Pirkka syöntikypsää avokadoa
1 tomaatti
1 pieni (70 g) sipuli
1 Pirkka mieto punainen chili
1-2rkl limetinmehua
1 dl korianteria tai persiljaa hienonnettuna
n. 1/4tl suolaa
ripaus mustapippuria
Valmistus
alle 30 min
Halkaise avokadot, poista siemenet ja koverra puolikkaat lusikalla. Leikkaa avokadot ja tomaatti pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Halkaise chili, poista kalvot ja siemenet. Hienonna chili.
Sekoita kulhossa kaikki ainekset. Mausta limetinmehulla, korianterilla tai persiljalla, suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa guacamole meksikolaisten ruokien lisäkkeenä tai maissilastujen dippikastikkeena.
Texmex-broilerifajitas
Fajita on meksikolainen ruoka, jossa vehnä- tai maissitortillan sisälle kääritään mausteista täytettä. Fajita täytetään esim. lihasuikaleilla, kasviksilla, taco- tai salsakastikkeilla, ranskankermalla, jalapeñochileillä, juustoraasteella. Jokainen saa koota oman fajitansa mieleisekseen.
Omat ensikokemukseni olen saanut fajitoista Helsinkiläisessä ravintolassa Cantina Westissä joskus 1990-luvun alkupuolella. Fajitakset ovat säilyneet tuosta asti mukana omien aterioiden valmistuksessa. Pitäisi varmaan teettää t-paita “I LOVE FAJITAS” tai “FAIJAT TYKKÄÄ FAJITAKSISTA”, sen verran suurta herkkua itselle ovat.
Ainekset
4 annosta
1 rs (450 g) broilerin fileesuikaleita, maustamaton
1-2 (200 g) sipulia
1 iso (200 g) paprika
1-2 valkosipulinkynttä
1-2rkl öljyä
1tl suolaa
1tl oreganoa
1/2tl mustapippuria
1/2tl chilijauhetta
1/2tl korianteria
1 limetin mehu
Lisäksi
1 pkt (8 kpl) Pirkka vehnätortilloja
1 jääsalaatti
2 tomaattia
1 tlk (300 g) Pirkka salsadippiä
1 tlk (300 g) Pirkka juustodippiä
Pirkka jalapenoviipaleita
Valmistus
30 – 60 min
Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi lohkoiksi, suikaloi paprika ja hienonna valkosipulinkynnet.
Kypsennä broilerin fileesuikaleet kahdessa erässä öljyssä. Siirrä suikaleet lautaselle.
Kuullota öljyssä sipulit, paprika ja valkosipulit. Lisää joukkoon broilerit ja mausta suolalla, oreganolla, pippurilla, chilillä, korianterilla ja limetin mehulla. Kuumenna seosta vielä pari minuuttia.
Revi tai suikaloi salaatti ja kuutioi tomaatit. Pane kaikki lisäkkeet tarjolle omiin kulhoihinsa. Kuumenna tortillat mikroaaltouunissa pakkauksen ohjeen mukaan.
Ruokailijat täyttävät itse tortillat broileritäytteellä ja haluamillaan lisäkkeillä.
Vaikka fajitakset kuuluvat omien herkkujeni joukkoon niin on niissä yksi miiinuspuoli. Niitä on kotiolosuhteissa aika vaikea syödä “kuumana” jos ei samalla lämmitä lisukkeita uunissa! Siinäpä se vinkki tuli, muista uunissa. Joskus jostain bongasin tämän idean, lämmittää lisukkeet uunissa.
Uunifajitakset
750 g Pirkka broilerin rintafilettä suikaleina
2 rkl kasviöljyä
2 pss Fajitas -maustesekoitusta
3 keltaista sipulia pilkottuna suikaleiksi
1 vihreä, punainen ja keltainen paprika pilkottuna suikaleiksi
juustoraastetta
Ruskista broilerin suikaleet pannulla sekä lisää joukkoon fajitas-mausteella. Kuumenna pannulla öljy ja ruskista broilerisuikaleet.
Asettele kanan suikaleet uunivuokaan pohjalle. Freesaa samalla pannulla sipulit pehmeiksi ja lisää vuokaan kanan suikaleiden päälle.
Lopuksi lisää vielä paprikasuikaleet, sekoita kaikki sekaisin ja pinnalle voit lisätä juustoraastetta oman maun mukaisesti
Paista 200 asteisessa uunissa 10 – 12 minuuttia. Tarjoile lisukkeiden kera (jäävuorisalaattia, vehnätortilloja, salsaa, creme fraichea jne)
Enchilladas
Jauhelihaenchilladat ovat jauhelihakastikkeellta täytettyjä ja juustolla kuorrutettuja tortillarullia. Kuorrutetut enchiladat eivät vaadi tarjoilu- ja ruokailuvaiheessa sormilla näpräilyä yhtä paljon kuin tortillat tai tacot. Uunissa enchiladat paistuvat päältä rapeiksi ja sisältä ihanan meheviksi. Enchilladat ovat erittäin helppoja valmistaa ja niitä on aloittelijankin tosi vaikea pilata. Kokeile myös kana-tai kasvistäytteitä. Kotona tuleekin itse valmistettua usein enchilladoja, helppo tehdä, riittoisa ruoka sekä erittäin maukas ja terveellinen iltaruoka.
Ainekset
4 annosta
1 rs (400 g) nauta-sikajauhelihaa
1/2tl suolaa
ripaus mustapippuria
1(120 g) iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1(200 g) iso punainen paprika
1 tlk (390 g) Pirkka pastakastiketta, tomaatti-chili
1 tlk (230 g) Pirkka mietoa tai vahvaa tacokastiketta
1 tlk (380/230 g) Pirkka kidneypapuja
(cayennepippuria)
Lisäksi
1 pkt (8 kpl/320 g) Pirkka vehnätortilloja
1 ps (150 g) Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta
Valmistus
30 – 60 min
Ruskista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit ja lisää pannulle kuullottumaan. Paloittele myös paprika ja lisää joukkoon. Kääntele, kunnes paprikat ovat pehmenneet hieman.
Lisää joukkoon pastakastike ja tacokastike kuumenna ja hauduta noin 5 minuuttia. Lisää lopuksi joukkoon huuhdotut ja valutetut kidneypavut. Tarkista maku, lisää halutessasi cayennepippuria.
Jaa kastike tortilloille ja kääri ne rulliksi. Aseta tortillarullat vieriviereen laakeaan voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kuorruta 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Tarjoa tortillat heti, jotta ne eivät pehmene ja sitkisty liikaa.
Quesadilla
On juustolla ja muilla suolaisilla täytteillä täytetty puolikuun muotoon taitettu vehnä- tai maissitortilla. Alkuperältään meksikolainen ruoka on saanut nimensä espanjankielen sanasta queso (juusto).
Quesadilla valmistetaan täyttämällä tortillalettu juustolla; yleisimpiä täytteitä juuston lisäksi ovat erilaiset lihat, pavut sekä avokado ja muut vihannekset. Täytettyä tortillalettua paahdetaan tai paistetaan, kunnes juusto on sulanut ja samalla se sitoo tortillalettujen välissä olevat täytteen yhteen. Valmis quesadilla leikataan yleensä siivuiksi ennen tarjoilua.
Quesadillat toimivat mukavasti myös silloin kun käytetään ne ruoantähteet mitä jääkaapista löytyy (juuston lisäksi). Nämä herkut toimivat yhtä hyvin välipaloina kuin perheen pääruokana. Ja yleensä myös maistuu koko perheelle, lapsesta vaariin.
Ainekset
4 annosta
8 Pirkka vehnätortillaa
200g mozzarellaa
4 rkl Pirkka paprika-cashewpestoa
1 ruukku rucolaa
Valmistus
alle 15 min
Leikkaa mozzarellajuusto viipaleiksi. Levitä neljälle tortillalle paprika-cashewtahnaa. Levitä juustoviipaleet ja rucolanlehtiä tahnan päälle. Nosta loput tortillat kansiksi.
Paista quesadilloja pannulla molemmin puolin pari minuuttia, niin että juusto sisällä hieman sulaa. Voit myös grillata ne. Leikkaa quesadillat neljään osaan.
Perinteiset jauhelihaquesadillat
Ainekset
8 annosta
400g jauhelihaa
1 tlk (300 g) Pirkka salsadippiä (keskivahva tai vahva)
(ripaus suolaa)
1 pkt (8 kpl) Pirkka vehnätortillaa
1 tlk (300 g) Pirkka juustodippiä
1 ps (150 g) Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta
Paistamiseen
Pirkka juoksevaa margariinia
Valmistus
alle 30 min
Ruskista jauheliha. Lisää salsadippi ja hauduta noin 5 minuuttia. (Lisää suolaa tarvittaessa.)
Kuumenna noin 1/2 rkl rasvaa pinnoitetulla pannulla. Nosta tortilla pannulle ja levitä puolelle tortillasta noin 2 rkl juustodippiä, 3 rkl jauhelihaa ja 3 rkl juustoraastetta.
Käännä puolet tortillasta täytteiden päälle. Näin saat puolikuun muotoisen quesadillan. Kuumenna vielä pari minuuttia, jotta juusto sulaa.
Leikkaa quesadilla pizzaleikkurilla sektoreiksi.
Burrito
Nimi ‘burrito’ tarkoittaa käännettynä ‘pikkuaasia’, ja sen arvellaan viittaavan tortillan taitettuun päähän, joka muistuttaa hieman aasinkorvaa
Burrito on hyvin tacon tyyppinen, mutta isompi, umpeenrullattu ja valmistettu yleensä vehnästä. Tortilla eli maissi- tai vehnäjauhoista paistettu ohut leipä rullataan kiinni, ja burrito syödään käsin. Täyte on yleensä voimakkaasti maustettu chilillä, jalapeñolla tai erilaisilla valmiilla mausteseoksilla. Burritot täytetään usein kasviksilla, riisillä ja kanalla.
Jauhelihaburritot saavat lisää ruokaisuutta mustapavuista. Täyte maustetaan valmiilla tacokastikkeella. Burritot maistuvat koko perheelle.
Ainekset
4 annosta
1rs (400 g) Pirkka naudan jauhelihaa (17 %)
1 (120 g) sipuli
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tlk (380/230 g) Pirkka mustapapuja
1/2tl suolaa
1/2tl juustokuminaa
1prk (230 g) Pirkka tacokastiketta (mieto tai vahva)
Lisäksi
4 Pirkka isoa vehnätortillaa
1-2 (150 g) tomaattia
1 dl cheddarjuustoa raastettuna
1/2prk (à 150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskankermaa, 18 %)
1/2ps(à 100 g) Pirkka jääsalaattia
tuoretta korianteria
Valmistus
alle 30 min
Ruskista jauheliha pannulla. Lisää pannulle kuullottumaan kuorittu ja hienonnettu sipuli sekä valkosipulinkynsi.
Huuhtele ja valuta mustapavut. Lisää mustapavut ja mausteet sekä tacokastike pannulle ja kuumenna kastike.
Lämmitä tortillat ja kuutioi tomaatit. Jaa jauhelihatäyte sekä tomaatti, juustoraaste, salaatti, ranskankerma ja korianteri tortillojen päälle. Kääri tiiviiksi rulliksi ja tarjoa lämpiminä.
Tacot
Taco on perinteinen meksikolainen ruoka, jossa maissista tai vehnästä tehty ohut leipä, tortilla, täytetään esimerkiksi lihalla, vihanneksilla ja kastikkeilla. Tacoa syödään käsin.
Meksikolaisen keittiön tacossa käytetään yleensä valkoisista maissijauhoista tehtyä tortillaa, jota tarjoillaan lämpimänä ja pehmeänä. Myös keltaisia, sinisiä tai punaisia jauhoja käytetään. Tex-mex-keittiön suosittu taco on tehty maissikuoresta eli keltaisista maissijauhoista tehdystä, kovaksi kuivatusta tortillasta.
Tänä päivänä kasvisruokavalio lisääntyy monessa keittiössä ja meksikolainen keittiö antaa hyvät mahdollisuudet tuunailla erilaisia vegetacoja. Tällä kertaa vegaaniset tacot täytetään proteiinipitoisella härkäpapuvalmisteella, joka maustetaan barbequekastikkeella
Härkis-tacot
Ainekset
9 kpl
1 rs (250 g)
Beanit Härkis Original kypsää härkäpapuvalmistetta
3/4dl Pirkka BBQ-kastiketta
n. 200g tuoretta ananasta
1 Pirkka syöntikypsä avokado
150g kurkkua
1 punasipuli
Lisäksi
9kpl Pirkka tacokuoria
1 ruukku tuoretta korianteria
Pirkka vihreitä jalapenoviipaleita
1 limetti
Valmistus
alle 30 min
Kuumenna härkäpapuvalmiste pannulla ja sekoita joukkoon barbequekastike. Kuutioi ananas ja kurkku. Viipaloi avokado. Kuori ja suikaloi punasipuli.
Lämmitä tacokuoret mikrossa. Täytä tacot härkäpapuvalmisteella, ananaksella, avokadolla, kurkulla, punasipulilla sekä korianterilla ja jalapenoilla. Purista päälle limetinmehua ja tarjoa tacot heti lämpiminä.
Tostadat
Paahdettu tai uppopaistettu tortilla, jonka päälle asetetaan lihaa, makkaraa, salaattia, äyriäisiä jne. ja salsoja. Tostadoita tarjoillaan yleensä keittojen kanssa tai pienemmiksi paloiksi (Totopos) leikattuna alkupaloina erilaisten salsojen kera.
Jauhelihatostadat
Ainekset
4 annosta
250g naudan jauhelihaa (10 % rasvaa)
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1/4-1/2tl savupaprikajauhetta
1/2pkt (à 8 kpl/320 g) Pirkka vehnätortillaa
1 prk (150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskankerma, 18%)
1/2ps (à 150 g) Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta
Tomaattihöystö
2 (250 g) tomaattia
1 pieni (60 g) punasipuli
1/2dl korianteria hienonnettuna
1rkl limetinmehua
1/2rkl Pirkka ekstra-neitsytoliiviöljyä
ripaus suolaa ja sokeria
Lisäksi
1 (180 g) Pirkka syöntikypsä avokado
ripaus mustapippuria
(srirachakastiketta)
Valmistus
alle 30 min
Valmista ensin tomaattihöystö. Poista tomaateista sisus ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita tomaattihöystön ainekset keskenään.
Halkaise avokado, poista kivi ja kuori, kuutioi hedelmäliha.
Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli ja anna kuullottua hetki. Mausta suolalla, pippurilla ja savupaprikajauheella.
Nosta tortillat pellille leivinpaperin päälle. Levitä tortilloille puolet ranskankermasta sekä juustoraaste. Paista 225-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, kunnes juusto alkaa hieman kuplia.
Levitä jauheliha kuumien tortillojen päälle. Lisää avokadokuutioit, tomaattihöystö sekä ranskankermanokareita. (Jos haluat tulisempaa, mausta chilikastikkeella).
Katso tästä linkistä kuinka Gordon Ramsay tekee rapeaksi paahdetut helpot tostadat.
Chalupat
Ainekset
2 avokadoa
1 lime
1 kerä jäävuorisalaattia
2 rkl oliiviöljyä
4 maissitortillaa
juustoraastetta
smetanaa
Papumuhennos
1 sipuli
1 punainen chili
2 valkosipulinkynttä
1 tlk (400 g) mustia käyttövalmiita papuja
1 rkl vaahterasiirappia
ripaus juustokuminaa
1/2 tl savupaprikajauhetta
2 dl vettä
Valmistus
30 – 60 min
Valmista ensin papumuhennos. Silppua sipuli, chili ja valkosipuli. Paista ne pehmeiksi kattilassa öljytilkassa. Huuhtele pavut siivilässä ja kaada ne kattilaan. Lisää kattilaan myös siirappi, juustokumina ja paprikajauhe.
Lisää kattilaan sen verran vettä, että pavut peittyvät, vähintään 2 dl. Keitä niin kauan, että papujen rakenne pehmenee eli noin 20–30 minuuttia. Muusaa pavut sitten sauvasekoittimella tai perunanuijalla.
Kuori avokadot, poista kivet ja viipaloi hedelmäliha. Puserra päälle limemehua. Suikaloi salaatti.
Kuumenna öljy pannulla ja paista tortillat molemmin puolin rapeiksi. Levitä päälle papumuhennosta, juustoraastetta, salaattia ja avokadoa. Viimeistele annokset smetanalla ja limen mehulla.
Lisäksi on vielä monenlaisia nachopeltejä ja pizzoja. Ja vielä resepti, joka kelpaa erittäin hyvin lapsille ja on helppo ja nopea tehdä.
Nachopizza
Mehevä ja herkullinen pikapizza valmistetaan valmiista texmex -aineksista valmiin pohjan päälle
Ainekset
4 annosta
1rs (250 g) Pirkka broilerin fileesuikaleita, maustamaton
1 rkl öljyä
1/2 paprikaa suikaleina
1/2 (50 g) punasipulia hienonnettuna
1 pkt (4 kpl/360 g) Pirkka pizzapohjia (pakaste)
1 prk (230 g) Pirkka mietoa tacokastiketta
1/2prk (à 300 g) Pirkka juustodippiä
12 Pirkka miniluumutomaattia
10-12 Pirkka vihreää jalapenoviipaletta
14 Pirkka tortillachipsiä
150g Pirkka crème fraîchea, ranskankermaa (18 %)
tuoretta korianteria
Valmistus
alle 30 min
Anna pohjien sulaa leivinpaperin päällä noin 15 minuuttia. Pane uuni ja tyhjä pelti lämpenemään 225 asteeseen.
Paista kanasuikaleet öljyssä pannulla keskilämmöllä kypsiksi ja kauniin kullanruskeiksi. Kuullota hetki myös paprikoita ja sipulia.
Levitä pohjien päälle tacokastike. Jaa kastikkeen päälle juustodippiä, paistettua broileri-kasvisseosta, halkaistuja miniluumutomaatteja, jalapenoviipaleita sekä tortillachipsit.
Paista uunin alatasolla 225 asteessa 8 minuuttia. Lisää päälle ranskankermaa ja tuoretta korianteria. Nauti heti.
Tässä oli aika laaja kattaus texmex reseptejä. Mutta, vielä jäi monen monta esittelemättä. Reseptit osuudesta löytyy lisää ruokia, esimerkiksi herkullinen texmex bataattivuoka.
Jos tykkäsit artikkelista ja koit sen hyödylliseksi arvostaisimme kovasti jos jakaisit artikkelin jossain sosiaalisen median sivuillasi, vaikkapa facebookissa. Tulisia hetkiä texmex-kokkailun parissa.