Helppo croissant ohje itse tehdyllä taikinalla
Tämän artikkelin luettuasi sinulla on helppo croissant ohje itse tehdyllä taikinalla. Ensimmäinen leivontakerta voi olla haastellinen monien vaiheiden takia. Varmaa on kuitenkin se, että harjoittelu tässäkin asiassa tekee mestarin.
Onko croissant tunnetuin ranskalaisen keittiön tuote?
Burgundin pata, sipulikeitto, ratatouille, creme brulee, patongit ja bouillabaisse, kaikki ranskalaisen keittiön tuotteita. Ranskalainen ruoka tunnetaan ympäri maapalloa – eikä suinkaan turhaan. Ihanat, viimeisen päälle viimeistellyt leivokset, hienostuneet ruokalajit ja maukkaat maalaisruoat tulevat monille ensimmäisenä mieleen ranskalaisesta keittiöstä.
Kun kuulee sanan croissant, tulee kuitenkin varmuudella ensimmäisenä mieleen Ranska. Vaikka nykyaikaisen lehtevän, rapean croissantin voidaan sanoa tulevan Ranskasta, sen juuret vievät Itävaltaan.
Se, mistä kuitenkin ollaan suhteellisen yksimielisiä, on croissantin esikuva: itävaltalainen kipferl.
Croissant ja voikerrokset
Lehtevä rakenne croissantissa on ranskalaisen leipomo-osaamisen ansiota. Sisään leivottavat voikerrokset kohotetaan. Voi kaulitaan taikinakerrosten väliin uudestaan ja uudestaan, mikä antaa croissanteille niille tyypillisen koostumuksen.
Juuri taikinan kerrostaminen lienee syy siihen, miksi croissanteja pidetään vaikeina ja suuritöisinä. Taikinan valmistaminen ottaa oman aikansa, mutta lopputulos palkitsee moninkertaisesti.
Mainittakoon että suklaacroissantilla on ihan oma nimi. Sitä kutsutaan “pain au chocolat” -leiväksi jossa on suklaata. Neliön muotoista varianttia ei voi hyvillä perusteilla kutsua croissantiksi ja tässä selitys.
Croissant ja tarina taustalla
Croissant tarkoittaa puolikuuta. Suurin yhteneväisyys 1800-luvun kipferlin ja 2010-luvun croissantin välillä lienee juuri tämä muoto. Puolikuun muotoon leivotut kipferlit (alkuperäinen itävaltalainen nimi) ja croissantit muistuttavat toisiaan ulkoisesti, mutta muodosta riippumatta ne ovat varsin erilaisia. Croissant on ollut ranskalaisessa aamiaispöydässä 1950-luvulta lähtien, leivonnainen on itse asiassa itävaltalainen keksintö eli kipferlit.
Tunnetuin tarina siitä, kuinka croissantti palasi takaisin ottomaanien joukkojen miehityksessä Wienissä vuonna 1683. Ottomaanit valloittivat kaupungin pimeyden varjossa kaivamalla tunnelin kaupungin muurien alle. Onneksi Wienin leipurit olivat jo pystyssä ja saivat aikaan hälytyksen. Näin Wien onnistui kukistamaan ottomaanit ja saamaan heidät pois kaupungista. Joukkojen voiton kunniaksi he leipoivat pieniä sarvia (“Hörnchen”), jotka olivat saman muotoisia kuin ottomaanien lipun puolikuu.
Croissant ja kuninkaallinen ruokapöytä
Ranskaan leviämisen sanotaan tulleen itävaltalaisen Marie-Antoinetten myötä, joka saapui Pariisiin vuonna 1770. Tarina kertoo, että vain 15-vuotiaalta kuningattarelta puuttui kotimaa ja Pariisin leipurit loivat hänen kunniakseen uuden variantin, joka sopi paremmin kuninkaalliseen ruokapöytään.
Croissant taikinan ohje
Croissant taikinan tulee olla mahdollisimman viileää. Siksi jäähdytä reilusti maitoa, munia ja vehnäjauhoja jääkaapissasi. Työskentele viileässä keittiössä. Vältä sen leipomista ensimmäistä kertaa hikisenä kesäpäivänä.
Käytä suurta kaulinta, joka rullaa helposti. On tärkeää olla veivaamatta taikinaa liikaa. Käytä ”pehmeitä käsiäsi”. Anna kaulimen toimia löyhästi ja vain kahteen suuntaan – suoraan eteenpäin ja kohtisuoraan sivuun. Älä paina liian kovaa, sillä taikina halkeilee ja voi ei rullaudu kunnolla sisään.
Terävän veitsen salaisuus
Käytä terävää veistä leikataksesi taikinaa, jotta useat kerrokset eivät puristu. Croissantit maistuvat parhaiten vastapaistettuna, mutta jos ette jaksa syödä niitä kaikkia kerralla niin voit pakastaa ne muotoiltuna sämpylöinä ennen käymistä. Laita leivinpaperilla vuoratulle pellille, muovikääreeseen ja laita pakastimeen. Ennen kuin alat paistamaan, anna niiden sulaa ja käydä peitettynä huoneenlämmössä 5-6 tuntia ja jatka sitten ohjeiden mukaan.
Näin teet itse croissantin taikinan
300 g jääkaappikylmää voita
25 g hiivaa
2½ dl kylmää maitoa
1 muna
tl suolaa
½ dl tomusokeria
7½ dl (450 g) erikoisvehnäjauhoja
1 kananmuna sivelemiseen
”Helppo croissant ohje itse tehdyllä taikinalla”
- Ota voi jääkaapista ja leikkaa se 9 osaan. Laita se huoneenlämpöön voileipäpaperille. Jos voi on liian kylmää ja kovaa, sitä on vaikea kääriä taikinaan.
- Murenna hiiva kulhoon. Lisää maito ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
- Sekoita joukkoon munat, suola, sokeri ja jauhot. Sekoita taikina nopeasti yhteen. Anna levätä jääkaapissa 10 minuuttia.
Kauli taikina kevyesti jauhotetulla uunipellillä 30 x 40 cm levyksi. - Laita voita toiselle puolikkaalle taikinaa niin, että se on 2-3 senttimetriä taikinan reunan sisäpuolella. Taita ensin reunat voin päälle ja sitten vapaa taikinapuolikas. Purista reunat yhteen.
- Jauhota kevyesti leivontapöytä. Kauli taikina hieman yli 1 sentin paksuiseksi. Rullaa varovasti. Taikina ei saa halkeilla. Jos rullaat liian kovaa ja liian kauan, croissanteista tulee litteitä ja kovia.
- Taita taikina pituussuunnassa 3 osaan. Peitä muovikelmulla ja anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.Kauli taikina hieman yli 1 sentin paksuiseksi. Pitkän sivun tulee olla rullattavaan suuntaan. Taita se 3 osaan. Anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
- Rullaa taikina taas auki. Käännä taikina niin, että pitkä puoli on sinua kohti. Kauli taikinaa edelleen jauhotetulla uunipellillä noin 1 sentin paksuiseksi. Harjaa ylimääräiset jauhot pois, taita uudelleen 3 osaan. Peitä muovikelmulla ja anna levätä jääkaapissa noin 30 minuuttia. Nyt taikina on valmis käytettäväksi.
- Kauli taikina kevyesti jauhotetulla uunipellillä 3-4 mm paksuiseksi levyksi. Leikkaa reunat pois terävällä veitsellä.
- Leikkaa kolmiot, joiden pohja on noin 13 cm. Laita kolmiot tarvittaessa kevyesti jauhotetulle pellille, peitä muovikelmulla ja laita jääkaappiin 20-30 minuutiksi rullaamisen helpottamiseksi. Jos ne tuntuvat jo kiinteiltä ja hyviltä, voit rullata ne heti.
- Kääri croissantit rullalle ja laita ne sopivilla etäisyyksillä kolmelle leivinpaperilla vuoratulle pellille. Varmista, että kärki on pohjalla.
- Voitele croissantit vatkatulla kananmunalla. Älä sivele leikkauspintaa, sillä kerrokset voivat silloin tarttua yhteen sen sijaan, että ne kohoavat kauniisti. Voitele hieman kananmunaa palan alle ja paina, jotta se ei ala käymään uunissa. Anna käydä huoneenlämmössä noin 1,5 tuntia.
Paista croissanteja uunin keskitasolla 225 asteessa 12-15 minuuttia (kiertoilma 175 astetta) tai kunnes ne ovat kullanruskeita.
Croissantit eli ranskalaiset voisarvet
Croissantit eli ranskalaiset voisarvet ovat valloittaneet myös suomalaisten sydämet. Suosikkileivonnaisen täytteeksi voit valita suolaista tai makeaa.
Ainekset
12-16 kpl
50g hiivaa
2 1/2dl maitoa
1 kananmuna
3/4tl suolaa
n. 8dl vehnäjauhoja
100g kylmää voita
Voiteluun
kananmunaa
Täyte
Pirkka brie- tai vuohenjuustoa
lakkahilloa tai jääsalaattia
Pirkka pippurimaustettua porsaanfilettä
Valmistus
yli 60 min
Vaihe 1
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, suola ja 6 1/2 dl jauhoja. Jätä noin 1 1/2 dl jauhoja leivontaan. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaaviloi taikina jauhotetulla leivinpöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi (30 x 40 cm).
Vaihe 2
Leikkaa jääkaaappikylmä voi viipaleiksi esim juustohöylällä. Levitä viipaleet taikinalle niin, että puolet taikinalevystä peittyy ja reunoille jää taikinaa näkyviin pari senttiä. Taita rasvaton taikinapuolikas rasvalevyn päälle.
Vaihe 3
Käännä taikina niin, että pitkä taitettu reuna tulee leipojaan päin. Kauli taikina kevyesti painellen suorakaiteen muotoon ja taita kolmeen kerrokseen. Kauli ja taita samalla tavoin 2-3 kertaa. Anna taikinan tarvittaessa levätä kylmässä kaavilointien välillä.
Vaihe 4
Leikkaa taikina kahtia. Kauli kummatkin palat pyöreiksi levyiksi (halkaisijaltaan noin 30 cm). Leikkaa levyt kahdeksaan osaan kolmioiksi. Kääri levyt rullalle leveästä sivusta kärkeen päin. Nosta sarvet pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota huoneenlämmössä leivinliinalla peitettynä noin tunti. Älä nosta peltiä uunin päälle, sillä lämpimässä rasva pehmenee.
Vaihe 5
Voitele sarvet munalla. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Jäähdytä peittämättä. Tarjoa täytettynä salaatilla, leikkeleillä tai juustoilla ja hillolla.
Suolainen croissantvuoka
Viikonloppuaamiaisen kruunaa vadelmilla rikastettu croissantvuoka. Briejuusto tekee tästä leipävanukkaasta erityisen suussasulavan.
Ainekset
4 annosta
6 croissantia
1pkt (200 g) Pirkka briejuustoa
1rs (175 g) Pirkka Parhaat suomalaisia vadelmia (pakaste)
3dl Pirkka täysmaitoa
2 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista
1/2dl sokeria
2tl Pirkka vaniljasokeria
Valmistus
30 – 60 min
Tee croissanteihin pituussuunnassa syvä viilto, mutta älä leikkaa croissanteja halki. Viipaloi briejuusto ja voitele uunivuoka.
Täytä croissantit juustolla ja vadelmilla (3/4 vadelmista). Siirrä vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Lisää jäljelle jääneet vadelmat croissantien ympärille.
Mittaa maito kulhoon, vatkaa joukkoon munat ja sokerit. Kaada seos tasaisesti vuokaan. Anna vetäytya 15 minuuttia.
Peitä vuoka foliolla. Paista 175-asteisessa uunissa ensin 15 minuuttia, poista folio ja jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia. Tarjoa croissantvuoka kuumana.
Croissantista on olemassa monenlaisia versioita ja yksi mielenkiintoinen on versio Oreo suklaasta. Tämä osoittaa sen että croissantin tuunaamisessa vain mielikuvitus on rajana.
Tällä lehtevällä ranskalaisherkulla croissantilla on myös oma kansainvälinen muistopäivä. Tammikuun 30 päivä on ihan ikioma juhlapäivä. Jos tuntien taikinan kohotus, kääntäminen, jäähdyttäminen ja odottaminen ei kuitenkaan sovi sinun nälkäiseen aamuun tai tämän juhlapäivän aikatauluihin, voit ottaa käyttöön myös valmistaikinan.
Nyt sinulla on kuitenkin käytössäsi helppo croissant ohje itse tehdyllä taikinalla. Rohkeasti vain kokeilemaan sekä tuunaa, täytä tai koristele croissanttisi. Muista, taikinan voi myös pakastaa.