Airfryer aloittelijan opas sekä helpot reseptit
Airfryer on keittiön monipuolisin laite
Ruoan paistaminen on pitkään yhdistetty kuumiin öljyihin, tahmeaan paistotaikinaan ja runsaaseen ruoankäryyn. Nykyään ruokaa voi paistaa ilman öljyä ja ruoankäryä, kun käytetään airfryeriä tai ilmafriteerauskeitintä, kuten jotkut tätä laitetta kutsuu. Tässä on Airfryer aloittelijan opas sekä helpot reseptit keittiökoneellesi, joka auttaa paistamaan ruoan täydelliseksi ja vapauttaa sinut sillä aikaa muihin hommiin.
Näin airfryer toimii
Ruoan öljyssä paistamisen sijaan käytetään kuumaa ilmaa. Kuuma ilma työntyy ulos rasvakeittimeen ja kiertää paistettavan ruoan ympärillä, jolloin ruoka kypsyy ja pinta on rapea. Airfryerissä ilma on huomattavasti lämpimämpää kuin kiertoilmauunissa ja tila on pienempi kuin tavallisessa uunissa – nämä kaksi tekijää luovat täydellisen paistovaikutuksen.
Kuinka helppoa on valmistaa airfryerissä ruokaa?
Airfryer on siis öljytön rasvakeitin, jossa kypsennät kaikkea ranskalaisista loheen, kanaan, vihanneksiin ja jopa suklaakakun voit valmistaa airfryerillä. Voit asettaa airfryerin eri lämpötiloihin sen mukaan, mitä valmistat, mutta muista seurata ruoan valmistumista, jotta se ei pala.
Tarvitseeko airfryer öljyä?
Useimmat tavallisessa uunissa tai rasvakeittimessä kypsennetyt ruoat voidaan kypsentää airfryerissä – ranskalaisista ja tuoreesta kalasta leivän leivontaan – ainoa rajoittava tekijä on raaka-aineiden koko paistoastiassa. Airfryer ei tarvitse öljyä ruoan paistamiseen, mutta hyvä öljy voi lisätä raaka-aineeseen hyvää makua. Muutama tippa rasvakeittimessä tai ruoan päällä muuttaa makua.
Kaikki laitteet eivät suinkaan paista esimerkiksi ranuja täysin rapeiksi, vaan saattavat jättää osan jopa raaoiksi. Myös kypsennysnopeudessa saattaa olla isojakin eroja. Ranujen paistoaika voi vaihdella vartista peräti 45 minuuttiin.
Mitä tulee ottaa huomioon kuumalla ilmalla paistaessa?
Paistettavat raaka-aineet on asetettava kerrokseen. Korissa kerroksittain olevia ranskanperunoita tai perunamuusia ravistellaan aika ajoin paistamisen aikana. Voit käyttää myös ritilöitä, joita on saatavana lisävarusteena, jotta voit paistaa paljon enemmän samanaikaisesti, kahdessa kerroksessa.
Keittimiä on eri kokoisia ja erityisesti pienempiin malleihin ei yksinkertaisesti mahdu kerrallaan pussillista ranskanperunoita. Jos airfryer on liian täynnä, se ei toimi toivotulla tavalla, sillä ilma ei pääse kiertämään keittimessä. Rapeiden ranskalaisten sijaat saat muhjuista perunaa.
Vältä paistettavan upottamista öljyyn tai makeisiin marinadeihin – silloin nesteet tippuu ja vuotaa laitteen pohjalle. Käytä tällöin vaikka valmiita foliolautasia. Pyyhi ylimääräinen öljy tai marinadi pois ennen paistamista. Vältyt suuremmalta tiskausprojektilta.
Mikä on suurin ero tavalliseen tapaan friteerattuna?
Sinun ei tarvitse käsitellä kuumaa öljyä. Airfryerillä paistaminen on erittäin helppoa, ruoasta tulee vähemmän rasvaista, mutta silti rapeaa.
Mitä sinun ei ehdottomasti pitäisi airfryerillä paistaa?
Pasta, riisi tai muut rouheet, kokonainen paisti tulee uunissa paremmaksi sisälämpömittarilla paistettuna. Ja paistettuun taikinaan upotettu ruoka (huom: ei pakastettu) on parempi valmistaa perinteisessä uunissa.
Milloin on parempi paistaa perinteisellä tavalla?
Kun haluat paistaa itse tehdyllä taikinalla, johon olet lisännyt raaka-aineita. Myös juusto on parempi paistaa perinteisesti, muuten se voi sulaa, palaa ja menee pilalle.
Mitä hyötyä airfryeristä on?
Se on yksinkertainen ja tuottaa vähän tiskiä, lisäksi se valmistaa ruoan nopeasti. Se on terveellisempää vähemmällä rasvalla valmistettuna ja saat silti ihanan rapean koostumuksen. Ja ruoasta tulee mehukasta sisältä. Lehtikaalilastut ovat täydellisiä muutamassa minuutissa, ja hedelmät on myös helppo kuivata viipaleiksi tai paahtaa sienet miedolla lämmöllä.
Mitä huonoa airfryerissa on?
Se on iso kone keittiön pöydälle. Melko äänekäs ja joskus jopa ärsyttävän äänekäs.
Jos haluaa tehdä viimeisen päälle. Rapean lopputuloksen saat kun kuivaat ruoan pinnan kuivaksi esimerkiksi talouspaperilla ennen airfryer-keittimeen laittoa. Kuiva pinta ruskistuu ja rapeutuu nopeammin.
Airfryer aloittelijan opas sekä helpot reseptit
Airfryer-keitin on aina esilämmitettävä. Tähän ei kulu aikaa kuin minuutti tai pari
ja näin varmistat että ruokasi kypsyy tasaisesti.
Muista, että airfryer on paljon muutakin kuin ilmafriteerauskeitin. Voit käyttää sitä pikauunin tapaan tai käyttää sitä ruoan uudelleenlämmittämiseen. Edellisen päivän pizza saa uuden mahdollisuuden kun sen lämmittää airfryerissa.
”Aina on hyvä sää fryeroida” – tuntematon
Suurin hyöty airfryeristä on siis aika. Seuraavina syinä tulee helppous, paistaminen ilman rasvaa ja taas mainitakseni aika.
Miten airfryer eroaa uunista?
Airfryer on kuin pienoiskokoinen kiertoilmauuni: se kypsentää ruoan laitteessa kiertävän kuuman ilman avulla. Lämpövastukset kuumentavat ilman, jota puhallin sitten kierrättää laitteen sisällä. Pienen kokonsa ansiosta ruoka paistuu airfryerissa nopeammin kuin tavallisessa uunissa. Erillistä esilämmitystä ei tarvita, vaan laite on heti käyttövalmis.
Ruoka laitetaan kypsymään airfryerin paistokoriin. Kypsennettäessä ruoka saa rapean paistopinnan, mutta jää silti sisältä meheväksi. Rasvaa kypsentämisessä ei tarvita.
Ruoanlaiton jälkeen laitteen osat on helppo pitää puhtaana. Ruoasta paiston aikana tuleva ylimääräinen rasva valuu paistokorista erilliseen astiaan. Mikäli ruoasta ei ole valunut rasvaa, pelkkä murujen poisto ja pyyhkiminen riittää. Osat voidaan pestä myös astianpesukoneessa.
Helpot reseptit
Lihapullat ovat todella loistava esimerkki siitä mihin airfryer soveltuu. Airfryerilla valmistat rapeat ja mehevän kiinteät lihapullat noin 10-minuutissa. Lisäksi, vaikka käyttäisi rasvaisempaa lihaa, lihapullat eivät ui pohjarasvassa, kuten uunissa paistaen usein käy.
Fryerlihapulla
600 g jauhelihaa
sipulikeittopussi
1/2 tl mustapippuria
ripaus suolaa
1 kanamuna
Vatkaa aineksista taikina ja muotoile lihapullat. Asettele lihapullat koriin niin etteivät ne kosketa toisiaan. Laita kone 200 asteeseen ja paista noin 8-10 minuuttia lihapullien koosta riippuen.
Paahda juurekset airfryerilla
Kuutioi juurekset ja kuivaa niitä hiukan talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä jotta eivät vetisty. Laita palaset airfryer kulhoon. Lisää tarvittaessa öljyä (jotkut käyttää jotkut ei) tai muutama viiva hunajaa. Sopivasti muita mausteita tai jopa valkosipulia. Yrtit käy myös hyvin. Kuutioita voi olla reilusti sillä ne pienentyvät ”fritatessa” jonkin verran. Paista juureksia 200 asteessa. Kääntele noin 8-10 minuutin kohdalla. Jatka paistamista muutaman minuutin jaksoissa välillä koria ravistellen kunnes ovat mielestäsi paahtuneet riittävän kauniiksi.
Paahdetuista juureksista tulee airfryerissä niin valtavan hyviä niin helpolla. Kuutioi noppakuutioiksi milloin mitäkin, porkkanaa, perunaa, palsternakkaa, fenkolia, sipulia. Taputtele juurespalat kuiviksi, jotta ne eivät vetisty ja laita palaset kulhoon, johon voit lorautta hieman öljyä, suolaa ja ehkäpä valkosipulimurskaa jos siltä tuntuu. Voit lisätä joukkoon myös jotain yrttejä. Tämän jälkeen juureskuutiot voi nostaa airfryerin koriin ilman kulhon pohjalle jäänyttä öljyä. Kuutioita voi olla melko runsaastikin, sillä ne kutistuvat paahtuessaan. Paistoaika vaihtelee juuresten koon mukaan, aluksi 200 asteessa vajaa 10 minuuttia, sitten juuresten ravistelu ja jatka kypsennystä muutaman minuutin jaksoissa aina välillä koria ravistellen kunnes juurekset ovat kypsiä ja kauniin paahteisia.
Lue myös artikkelimme miten paahdat kasviksia perinteisessä uunissa.
Bataattiranskalaiset
yksi iso bataatti
öljyä
suolaa
Aluksi kuori bataatti. Leikkaa se noin puolen sentin paksuisiksi suikaleiksi. Ei haittaa vaikka tulee hivenen paksumpia siivuja. Laita kulhoon ja pyörittele pienessä öljymäärässä (jos haluat). Pieni ripaus suolaa ja sekoita. Minä laitan sekä tavallisiin ranuihin että bataattiranuihin ranskalaista perunamaustetta. Joskus kun haluan luksusta lisään pikkasen pilkottua persiljaa ja parmesan juustoa joukkoon. Ja ranut kulhoon.
185 asteessa ensin noin 10 minuuttia, jonka jälkeen ravistus. Vielä 5 minuuttia lisää ja taas ravistus. Lopuksi vielä 2-4 minuuttia ja ranut ovat valmiit. Lisukkeeksi voi käyttää kaupan valmista aiolia tai vastaavaa valmiskastiketta jos ei halua tehdä näitä itse.
Tavalliset ranskalaiset tehdään lähes samalla tavalla. Aluksi paistetaan vain 15 minuuttia. Muuten kaikki yllä olevan mukaisesti.
Kukkakaali on herkkujen herkku
Leikkaa kukkakaalin kukinnot hiukan pienemmiksi paloiksi. Kuumenna isossa kattilassa miedosti suolattua vettä ja kun vesi kiehuu, lisää sinne huoneenlämpöiset kukkakaalin kukinnot. Ryöppää kukintoja 1,5 minuuttia, minkä jälkeen kaada ne siivilään ja siivilästä jääveteen jäähtymään. Valuta jäähtyneet kukinnot, kuivaa ne huolella ja laita jääkaappiin jäähtymään vielä muutamaksi tunniksi. Tämä käsittely parantaa kukkakaalin rakennetta.
Ja jos haluat lisää twistiä tähän reseptiin, voit lisätä kurkuma-, valkosipuli- ja sipulijauhetta seokseesi. Tällä tavoin värjät kukkakaalia keltaiseksi samalla kun annat sille erityisemmän maun.
Kukkakaali on erittäin terveellinen kasvi, jossa on runsaasti vitamiineja ja ravinteita vain 25 kaloria 100 grammaa kohden. Tästä syystä se on erinomainen vaihtoehto kaikille, jotka haluavat syödä terveellistä ruokavaliota.
”Mikä vaan pakastekasvis toimii, en enää muulla laitakaan kun pöhöttimellä!” – Pia
Fritatut ananakset
1 ananas
1 rkl hunajaa
1/2 dl sokeria
ripaus suolaa
1/2tl chilihiutaleita
Yksi ananas jonka kuorit ja leikkaat siitä mahdollisimman ohuita siivuja. Kuivaat pinnat talouspaperilla ja lisäät toiselle puolen hunajaa. Laita ananakset koriin erilleen toisistaan. Airfryer 180 asteeseen ja paistat ainakin 10 minuuttia. Varmista pinta ja paista tarvittessa vielä 5 minuuttia. Paista ananakset useammassa erässä.
Laita chili, sokeri ja suola erilliseen astiaan ja sekoita hyvin vaikka haarukalla.
Airfryer ananakset ovat terveellisiä välipaloja ja voit nauttia näitä herkkuja vaikka nälän yllättäessä. Nämä herkut toimivat myös kahvivieraille erilaisina herkkuina. Voit tarjoilla näitä ananaksia vaikka jälkiruoaksi. Ananasten kanssa voidaan myös valmistaa yllä mainittu miksaus, joka antaa lisää twistiä ananaksille.
Fritatut rapeat paahdetut banskut
Tämä äärimmäisen yksinkertainen resepti kertoo kuinka hyvä laite airfryer on. Paahdetut banaanit sopivat erinomaisesti jäätelön päälle, kanelilla tai sokerilla maistettuina sekä tietysti suoraan ilmakeittimestä nautittuna.
Valmistetaan vain kahdesta ainesosasta ja valmis alle 10 minuutissa.
Esilämmitä airfryeria 190 asteessa 2 minuuttia. Laita banaani pienemmäksi palasiksi ja lisää palojen päälle hiukan avocado öljyä. Laita palat kulhoon voipaperin tai vuoan päälle. Frittaa banaaneja 5 minuuttia 190 asteessa. Tarkista onko banaanien pinta ruskistunut. Jos banaani tarvii lisää frittausta tee se 2 minuutin jaksoissa. Kun banaanit ovat valmiit, nostele ne varovasti tarjoilulautaselle. Ja ei muuta kuin ääntä kohti vaniljajäätelön kera.
Näin valmistat kalapuikot airfryerilla
Ota kalapuikot pakkasesta ja laita lautaselle niin monta kuin ajattelit syödä. Airfryeriin mahtuu kerralla 4-5 kalapuikkoa. Laita kalapuikot erilleen toisista keittimen kattilaan. Aseta airfryerin lämpötila 200 asteeseen ja aika 12 minuuttiin. Lämmityksen aikana voit tehdä jotain muuta. Ei tarvitse huolehtia siitä palaako öljy pintaan tai irtoaako panerointi. 12 minuutin jälkeen kalapuikot lautaselle ja nauttimaan jonkun kivan majoneesin kera.
Tässä oli Airfryer aloittelijan opas sekä helpot reseptit. Muista vielä tämä juttu. Koska airfryerissä ei ole ikkunaa sinun tulee välillä katsoa kulhoon miten ruoka on valmistunut. Se on turvallista jos et koske kulhon sisäreunoihin sormillasi.
Airfryen on hyvä lisä keittiöösi, olit sitten amatööri tai todellinen pro kokkaushommissa.