Lohi – 7 tapaa valmistaa fiksu ruoka
Lohi – 7 tapaa valmistaa fiksu ruoka | Lohireseptejä on olemassa valtavan suuri määrä ja moneen makuun eri makumaailmoista tykkääville. Voidaan sanoa, että lohi on suomalaisten selvästi eniten keittiössä esiintyvä kala. Lohi on ruuanlaitossa erittäin monipuolinen ja harvinaisen terveellinen raaka-aine. Lohi sisältää runsaasti hyviä rasvoja sekä myös D-vitamiinia, jota saa lisäksi auringosta sekä kapseleista. Lohesta voi muokata monenlaista herkkua omaan makuun ja esimerkiksi graavilohi on monen suurta herkkua, erityisesti joulupöydässä. Ja tietysti savustettu lohi – se sopii hyvin vaikka lounasruoaksi salaatin kera tai sitten itse salaattiin silputtuna valmistat täyttävän lohisalaatin.
Arkiruokana lohi on oikeasti tosi helppo raaka-aine ja valmistusajat ovat erittäin lyhyitä. Uuni päälle 175 asteeseen, mausta kala ja laita kypsymään noin 25 minuutiksi (riippuu esim. fileen paksuudesta). Toinen helppo tapa on valmistaa lohta pannulla, medaljongit ja filepalat maistuu aina. Kolmas oiva tapa valmistaa lohta on paneroida se. Useissa lapsiperheissä kalaa syödään tällä tavalla valmistettuna helpommin. Lohesta on reseptejä tehty ympäri maailmaa joten jos olet todellinen “kokeiluhaukka” niin löydät niitä helposti netistä avainsanalla “salmon”.
Seuraavat lohireseptit esittelyssä
– graavattu lohi
– savustettu lohi
– uunilohi
– loimutettu lohi
– lohimedaljongit
– lohikeitto
– lohipiirakka
7 faktaa lohesta
– Lohi on meri- ja järvivesien kuningaskala
– Lohen pilkut sijoittuvat kylkiviivan yläpuolelle
– Koiraslohet ovat kojamoita ja niille kasvaa kudun aikana alaleukaan koukku
– Lohi on yleensä 70–110 senttimetrin pituinen
– Lohesta on 2 muotoa, merilohi joka vaeltaa sekä järvilohi
– Lohi luokitellaan Suomessa uhanalaiseksi kalalajiksi
– Järvilohi on äärimmäisen uhanalainen
– Suomalainen syö keskimäärin noin 4,3 kiloa lohta vuodessa
Ravintosisältö / Näringsvärde 100 g
energia / energi 946 kJ
226 kcal
rasva / fett 16,4 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat 2,3 g
hiilihydraatit / kolhydrater 0 g
josta sokereita / varav sockerarter 0 g
proteiini / protein 20,0 g
suola / salt 0,11 g
Lohi – 7 tapaa valmistaa fiksu ruoka
Graavattu lohi
Perinteinen graavilohi on erityisesti joulun ajan joulupöydän kalaruoka. Ja näin ollen usea valmistaa graavilohen itse omilla “salaisilla resepteillä”. Ympäri vuoden valmistellaan sitten graavikirjolohta ruisleivän tai kainuulaisen juustoleivän päällä nautittavaksi. Tämä graavilohi juustoleivän päällä on todella herkullinen yhdistelmä ja resepti tuolla alempana.
Graavilohen voi valmistaa itse yhtä hyvin joko kirjolohi- tai lohifileestä. Jos et itse fileoi kalaa pidä huoli, että ostamasi filee on D-leikattu. Jos D-leikattua lohta ei ole tarjolla niin C-leikattu toimii yhtä hyvin. Myös C-leikattu filee käy, jos D-leikkuuta ei ole tarjolla. Ja se tärkein neuvo, pidä kala varmasti kylmänä, sillä lohi pilaantuu nopeasti huoneen lämmössä. Tästä linkistä pääset katsomaan lyhyen fileointiin liittyvän opetusvideon.
Graavilohi kannattaa maistella heti graavauksen jälkeen tai mielellään heti. Graavilohi säilyy jääkaapissa muutaman vuorokauden. Jokainen kyllä tietää milloin graavilohi on vanhaa. Tuoreen fileen voi pakastaa, mutta jo kertaalleen pakastettua ei.
Graavimaustesuolalla suolaat kalasi helpoiten.
Kala kannattaa huuhdella kylmällä vedellä sekä hygieniasyistä kuivata se talouspaperilla. Jos valmista graavaukseen valmistettua suolaa ei ole saatavilla, niin käytä reseptissä mainittuja raaka-aineita kuten, merisuolaa, sokeria ja tilliä tai jopa konjakkia ja giniä. Ole rohkea ja kokeile omia lempimakujasi graavatun kalan parina. Makuina kokeile sitruunaa, tuoreita yrttejä, appelsiinia, fenkolia, punajuurta tai vastapoimittuja mustikoita. Vain taivas on rajanasi tässä hommassa.
Ainekset
n. 10 annosta
n. 700g lohifileetä
1 1/2rkl karkeaa merisuolaa
1-2tl sokeria
1tl kokonaisia valkopippureita
tilliä
1/2 sitruuna
Valmistus
yli 60 min
Pane lohifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Poista ruodot tarvittaessa. Ripottele pinnalle tasaisesti merisuolaa, sokeria ja rouhittua valkopippuria. Asettele tillinoksia lohen pinnalle. Leikkaa filee kahtia ja nosta palat päällekkäin lihapuolet vastakkain. Peitä kala tiiviisti kelmulla ja foliolla.
Anna kalan suolaantua jääkaapissa 1-2 vuorokautta. Kääntele kalapakettia välillä, jotta kala suolaantuu tasaisesti. Poista tillinoksat ja irtoavat mausteet kalan pinnalta.
Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi ja asettele tarjolle. Voit kiertää viipaleet esimerkiksi ruusukkeiksi. Koristele sitruunalohkoilla ja tillillä. Tarjoa lisäksi perunoita tai ruisleipää.
Hiukan erilainen graavilohiohje on maustaa se punajuurella. Tästä pääset reseptiin, joka on osa meidän blogitekstiä.
Savustettu lohi
Kalan savustus on helppoa hommaa kun ottaa huomioon vain muutaman asian ja onnistuu varmasti. Savustimia on useammanlaisia. Uunissa käytetään savustuspusseja, on sähkösavustimia ja tietysti perinteinen savustuspönttö tai -laatikko. Jos mahdollista niin savustuslaatikko tai -pönttö on kalan savustajalle paras valinta. Jos taas haluat tehdä itse savustuspussin niin se onnistuu tämän videon ohjeilla.
Lohikalat sopivat parhaiten savustettaviksi ja erityisesti kokonaisena tai fileinä.
Savustaminen kannattaa aina aloittaa suolauksella. Kevyesti karkeaa suolaa peratun ja huuhdellun kalan pintaan sekä sisälle jos on tarkoitus konainen kala savustaa. Anna suolautua viileässä vähintään pari tuntia. Jos haluat suolata kalan vasta savustuksen jälkeen, upota kuuma kala tai fileet kuumaan 10-prosenttiseen suolaliuokseen muutamaksi minuutiksi.
Savustuspöntön pohjalle ja sähkösavustimen purupellille sirotellaan ohut kerros savustuspurua, josta muodostuu ruoan maustava savu. Varmista, että purut ovat kosteita. Jos purua on liian vähän, savun maku jää miedoksi, mutta jos purua on liikaa, se saattaa syttyä palamaan.
Leppäpuru
Leppäpuru on perinteisin puru kalan savustukseen. Saatavilla on myös omenapuusta, tammesta, hikkorista ja kirsikkapuusta valmistettua purua, joista kukin antaa omanlaisensa savuaromin.
Kun haluat lisää makua ja väriä niin lisää savustuspurujen päälle 1–2 sokerinpalaa, jotka palaessaan antavat savukalalle väriä. Katajanoksa savustuspurujen päällä antaa lisämakua savustettavaan kalaan. Kalan rinnalle savustusritilälle voi lohkoa esimerkiksi sitruunaa, joka antaa lisämakua kalaan. Voit kostuttaa puruja esimerkiksi oluella ja saat savuun lisää aromia.
Uunilohi
Arkiruokien kunkku, uunilohi on monen suomalaisen arkiruokalistalla, eikä syyttä: pienellä vaivalla hyvää ja terveellistä arkiruokaa. Uunilohesta löytyy satoja erilaisia variaatioita, joista me esitellään yksi.
Yleisin virhe uunilohen valmistuksessa on liian pitkään paistaminen, jolloin siitä tulee kuivaa ja ylikypsää. Mitä enemmän rasvaa lohessa kypsymisen aikana säilyy, sitä maukkaampaa siitä tulee! Uunilohesi muuttuu kuivaksi ja kitkeräksi, jos lihassa oleva rasva pääsee liian kuumassa lämpötilassa nousemaan lohen pintaan ja palamaan pois. Jos mahdollista, käytä apuna paistomittaria – sen avulla saavutat helpoimmin täydellisen tuloksen. Itse olen opetellut ostamaan fileen, jonka paistoaika on 25 minuuttia 175 asteessa.
Ainekset
5 annosta
n. 750g kirjolohifileetä
n. 3/4tl suolaa
tuoretta korianteria
Aasialainen pesto
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
25g inkivääriä
1/2 Pirkka mieto punainen chili
1 ruukku thai-basilikaa tai korianteria
100g Pirkka suolapähkinöitä
2rkl limetinmehua
1/2dl öljyä
ripaus suolaa
Valmistus
30 – 60 min
Kuori ja paloittele salottisipulit, valkosipulinkynsi sekä inkivääri. Halkaise chili pitkittäin ja poista siemenet. Mittaa kaikki peston ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekottimella tasaiseksi. Maista ja lisää halutessasi suolaa tai chiliä, sillä chilin tulisuus vaihtelee. (Pestoa tulee noin 2 1/2 dl).
Pyyhi kalan pinta ja ripottele pinnalle suola. Levitä noin 1 3/4 dl pestoa kalan pinnalle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa lohi esimerkiksi perunasoseen kanssa. Tarjoa loppu pesto erikseen levitteenä.
Tämän tyylisen reseptin joskus luettuani opettelin tekemään itse pestoa, jota hyvin mielelläni laitan uunilohen päälle. Hummus toimii myös erittäin hyvin. Suosittelen kokeilemaan tätä reseptiä. Lohi – 7 tapaa valmistaa fiksu ruoka ja vielä on muutama vinkki jäljellä.
Täydellisen lohen lämpötilana pidetään usein 42 astetta ja 40-50 asteinen lohi onkin jo aika kypsää sisältä, mutta edelleen mehevää. Jos täysin kypsä lohi on mieleesi, sen voi kypsentää noin 60 asteeseen. Kiertoilmauuneja on erilaisia joten on tärkeää opetella myös oman uunin ominaisuudet kokemuksen ja virheiden kautta.
Loimutettu lohi
Loimuttaminen eli kypsentäminen avotulen miedossa lämmössä yhdistetään yleensä kalaruokiin kuten loheen. Erityisesti valmistustapa sopii rasvaisiin kaloihin, jotka eivät kuivu helposti ja siinä kuvaan astuu lohi.
Loimuttaessa kala kiinnitetään loimulautaan, ja sitä kypsennetään avotulella yhdeltä puolelta. Palan tai fileen on siis oltava riittävän ohuehko – liian paksu pala ei ehdi kypsentyä riittävästi laudan puolelta, ennen kuin toinen sivu jo käryää. Loimutus vaatii loimuttajalta malttia, sillä aikaa menee kalan tai lihan paksuudesta riippuen jopa tunnista kahteen. Loimuttaessa voi lukea vaikka hyvää kirjaa ja nauttia luonnon äänistä.
Kun olet valinnut sen riittävän suuren katu-uskottavuuden takaaman loimutuslaudan niin varmista, että loimutuslautasi ei kärähdä liekeissä. Uita lautaa ja puutappeja huolellisesti vedessä ennen loimutusta. Loimutuslauta ei ole missään nimessä kertakäyttötuote, vaan huolellisen pesun ja kuivauksen jälkeen sen voi jättää odottamaan seuraavaa loimutuskertaa. Miltä kuulostaisi jos kauppiashoitaahomman.fi alkaisi tuottamaan omannäköisiä loimutuslautoja, ostaisitko jos hinta on kohdillaan?
Vinkit loimuttamiseen
– lohifile huoneen lämpöön tuntia ennen käsittelyä
– tee poikkiviiltoja ja mausta oman maun mukaan ja anna maustua 1-2 tuntia
– kiinnitä file puutapeilla loimutuslautaan
– laita loimutuslauta pystyasentoon nuotion läheisyyteen noin 20-30cm
– loimuta lohta noin tunti
– tarvittaessa käännä lauta kypsymisen puolessa välissä koska yläpää on kauempana alkuvaiheessa
– kypsästä kalasta nahka irtoaa helposti
– loimutuksen aikana voi voidella filettä suolavedellä, sitruunamehulla tai limemehulla kuivumisen estämiseksi
Vinkki: Pidä kättäsi fileen ja nuotion välissä 10 sekuntia kunnes alkaa polttamaan – etäisyys on oikea.
Nuotion äärellä foliossa kypsyy samalla moni oheistuote kuten perunat, sipulit, kasvikset jne.
Lohimedaljongit
Kaikille tutut lohimedaljongit on helppo, mutta hienommallekin aterialle taipuva ruoka.
Varsinaiset medaljongit leikataan fileoimattomasta lohesta ja näitä lohiperhosia kutsutaan lohimedaljongeiksi.
Lohimedaljonkeja tehdään yleensä pannulla, mutta jos et ole ikinä kokeillut niin myös uunissa valmistetuista medaljongeista tulee erittäin hyviä sillä pinta ei karamellisoidu. Uunissa kypsentämisen jälkeen on hyvä muistaa antaa lohen vetäytyä vaikka vuoratun folion avulla. Lohimedaljongit ovat eräänlaista pikaruokaa, sillä ne kypsyvät 225 asteisessa uunissa seitsemässä minuutissa ja sopivat tarjottavaksi niin arkena kuin pienissä perhejuhlissa.
Toimintaohjeet
Poista lohifileestä mahdollisesti jääneet ruodot. Leikkaa fileestä ylimääräinen maharasva pois ja näin saat fileestä aika lailla tasapaksun. Leikkaa filee neljään samankokoiseen palaan. Viillä lohipalojen keskikohtaan syvä viilto nahkaan asti, nahkaa kuitenkaan vahingoittamatta, sillä se toimii medaljonkien saranana. Taita palat saranan kohdalta medaljongeiksi. Valmista medaljongit, paistamalla, uunissa tai vaikka grillaamalla.
Ainekset
4 annosta
2 rs (à 300 g) lohimedaljonkeja tai vastaava file
1/2dl teriyakikastiketta
1/2tl suolaa
(seesaminsiemeniä)
Valmistus
alle 30 min
Sekoita teriyakikastike ja suola keskenään. Kaada seos laakean astiaan.
Nosta lohimedaljongit astiaan marinadin päälle. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia, mielellään yön yli. Käännä kaloja pari kertaa marinoitumisen aikana.
Kuivaa kalojen pinta ja voitele ne öljyllä. Kypsennä lohimedaljongit kuumalla pannulla tai parilalla noin 2 minuuttia/puoli. Tarjoa lohimedaljongit raikkaan salaatin kanssa.
Lohikeitto
Mun mummu teki maailman parasta lohikeittoa, meidän äidit tekee parasta lohikeittoa ja lapissa sitä vasta herkullista lohikeittoa tehdäänkin. Oli resepti melkein mistä tahansa kotoisin niin lohikeitto maistuu aina hyvälle. Varsinkin tuoreen ruisleivän kanssa. Nesteessä kypsynyt lohipalanen saa jotenkin niin erityisen samettisen pinnan ja kalan maku säilyy sisältä erinomaisena. Joskus luin jostain iltapäivälehdestä, että uunilohikin tulisi tehdä maitoa vuokaan kaataen.
Lohikeitto perinteiseen tapaan
Lohikeitto tehdään perinteiseen tapaan kermalla tai kirkkaalla liemellä, jossa maistuu varmasti ainakin tilli. Kun menet ravintolaan niin useimmiten keittovalikoimasta löytyy lohikeitto. Perunoista keittoihin soveltuvat parhaiten kiinteät lajikkeet. Talviaikaan lohikeitto on ulkoilupäivän päätteeksi yksi parhaista valinnoista, lämmittää kehoa ja mieltä. Ja lohikeitossa pitää tietysti olla sopivasti niitä sattumia, eikö vain?
Ainekset
4-5 annosta
n. 400gpala Pirkka lohifileetä
1-1 1/2l vettä
2 kalaliemikuutiota
1 iso sipuli
5 maustepippuria
1-2 Pirkka laakerinlehteä
8 Pirkka keskikokoista perunaa
(keltainen tai vihreä pussi)
2dl Pirkka ruokakermaa
tai
1-2dl Pirkka kuohukermaa
2rkl voita tai laktoositonta margariinia
tilliä
ruohosipulia
Valmistus
30 – 60 min
Kuumenna vesi ja liemikuutiot kiehumispisteeseen. Lisää sen joukkoon hienonnettu sipuli, maustepippurit ja laakerinlehdet.
Kuori perunat ja paloittele ne lohkoiksi tai kuutioiksi. Lisää perunat kiehuvaan liemeen ja keitä ne puolikypsiksi eli noin 10 minuuttia.
Irrota lohesta nahka. Leikkaa lohifilee noin 2 cm:n kuutioiksi ja lisää kuutiot keittoon. Hauduta kypsäksi, lisää kerma ja voi. Ripottele päälle runsaasti hienonnettua tilliä ja ruohosipulia. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa vettä tai suolaa. Tarjoa ruisleivän kanssa.
Liemikuutiot voit korvata kalan perkeistä itse keitetyllä kalaliemellä. Poista kalasta kidukset. Pane kalan pää ja ruodot kattilaan. Lisää paloitetu sipuli, porkkana, pippureita ja laakerinlehti. Kaada kattilaan 1 l kylmää vettä. Keitä 15-20 minuuttia. Siivilöi liemi ja lisää noin 1 tl suolaa.
Lohipiirakka
Apua, mitä meillä tänään syötäisiin tai viikonloppu alkaa ja ei ideaa mitä ruokaa laittaisin? Eipä hätää, nyt kuvaan astuu perinteinen lohipiirakka, itse asiassa kylmäsavulohipiirakka.
Kannattaa tehdä kerralla koko pellillinen niin piirakkaa riittää seuraavallekin aterialle. Lohipiirakka on siinä mielessä oiva ruoka että se maistuu kylmänä sekä lämpimänä. Piirakan lohi voi olla yhtä hyvin loimulohta kuin savulohtakin. Rukiinen pohja tehdään itse ruisjauhoista tai vaihtoehtona voi käyttää kaupan valmiita piirakkapohjiakin.
Ainekset
8 annosta
Rukiinen pohja
2dl Pirkka ruisjauhoja
1dl Pirkka vehnäjauhoja
1/2tl suolaa
100g Pirkka voita
2rkl vettä
Lohipiirakan täyte
1 pkt (150 g) Pirkka kylmäsavustettua kirjolohta viipaleina
100g purjoa
1 (65 g) pieni punasipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1tl sitruunankuorta raastettuna
1dl tilliä tai basilikaa hienonnettuna
1 ps (150 g) Pirkka emmental-mozzarellajuustoraastetta
3 kananmunaa
1 tlk (150 g) Pirkka crème fraîchea (ranskankermaa, 18 %)
1dl kevytmaitoa
1/2tl mustapippuria
n. 1/2tl suolaa
Valmistus
30 – 60 min
Sekoita keskenään jauhot, suola ja pehmeä rasva. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
Painele taikina voidellun piirakkavuoan (Ø 25 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin 15 minuutiksi. Pistele pohja haarukalla ja esipaista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
Kuutioi kylmäsavulohi. Leikkaa halkaistu ja huuhdottu purjo ohuiksi suikaleiksi. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Levitä täytteet tasaisesti puolikypsälle pohjalle. Sekoita juustoraaste täytteen joukkoon.
Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita joukkoon ranskankerma ja maito. Lisää mausteet ja sekoita. Kaada seos tasaisesti vuokaan. Kypsennä piirakkaa vielä noin 30 minuuttia uunin alatasolla.
Muista tämä. Lohipiirakassa ei ole lohta juuri koskaan liikaa, samoin kuin keitoissa. Voit myös korvata perinteisen munamaidon piirakassa raejuusto-smetanaseoksella, joka tekee täytteestä samettisen mehevää. Kokeile rohkeasti erilaisia versioita, jotta löydät itsellesi maukkaan piirakan jokaiseen ruokailutilanteeseen kodissasi.
Ja lisään tähän loppuun vielä hyvin eksoottisen kotimaisen lohipiirakkareseptin linkin, Sirkka-lohipiirakka alkon sivuilta. Kuten huomaatte, vain taivas on rajana näissä hommissa.
Lupaamani “erikoisresepti” jonka Sakari Kuosmanen opetti minulle Oulun kauppahallissa 2000-luvun taitteessa. Olivat jossain vaiheessa Kallialan Aaken kanssa testailleet nuotiolla mitä erikoisempia yhdistelmiä lohen kanssa ja siitä syntyi seuraava resepti.
Lohi ja juustoleipäkombo
Kainuulaista juustoleipää 1 siivu
Tilliä oman maun mukaan
Kylmäsavulohta reippaasti
Sormisuolaa
Valmistus
Leikataan sopiva siivu leipäjuustosta, asetellaan tilliä sen päälle, lisätään haarukalla kylmäsavulohiviipaleet päällimäiseksi ja lisätään sopivasti sormisuolaa täydentämään suutuntumaa. Nautitaan heti kylmän juoman kanssa. Tämä yhdistelmä on jäätävän hyvä. Kokeile! Pelkästään tämän kombon takia kannatti lukea Lohi – 7 tapaa valmistaa fiksu ruoka artikkeli.
Kaikki ylläolevat reseptit on testattu ja ne on hyväksi havaittu. Koko aihepiiri on hyvin laaja ja esimerkiksi kastikkeet lohen kanssa vaatii ihan oman käsittelynsä eli blogia kirjoittamaan tästäkin aiheesta.
Nyt sinäkin osaat. Lohi – 7 tapaa valmistaa fiksu ruoka artikkeli toivottavasti auttaa sinua seuraavan kerran kun olet keittiössä vastuuvuorossa.
Mikäli koit artikkelin hyödylliseksi niin arvostaisimme kovasti jos jakaisit tämän vaikka sosiaalisessa mediassasi niin pidetään algoritmit tyytyväisenä.
“ruokaa joka tekee olosi kotoisaksi”