Turvallinen vappu 2020
Turvallinen vappu 2020
Vappu 2020 tulee olemaan varmuudella erilainen vallitsevan tilanteen takia ja jää historiaan. Turvallinen vappu vietetään tällä kertaa sisällä perheen kanssa. Me annetaan siihen nyt eväät.
Koska vappuun kuuluu oleellisesti brunssi niin tällä kertaa sitä vietetään kotona keittiössä, olohuoneessa, parvekkeella, terassilla tai sitten takapihalla. Oikeastaan tuleva vappu on sama asia kuin sataisi vettä ja ulkona ei oikein voi silloin juhlia.
Kokoa vappuaamun hilpeänä pulppuileva piknik näppärästi omaan olohuoneeseesi. Tarvitset vain värikkään viltin, vappuherkkuja sekä muutaman tunnelmaa kohottavan koristeen.
Pehmeää pepun alle
Jos kaapistasi ei löydy pirteän väristä piknikvilttiä, myös värikäs pöytäliina, lakana tai pussilakana ajavat mainiosti asian. Voit asetella lattialle muhevia tyynyjä tai levittää viltin pehmeän maton päälle, jolloin koko perhe viihtyy piknikillä tyytyväisenä pidempään.
Vappuherkkuja maun mukaan
Valitse vappubrunssille mitä tahansa omaan sekä perheenjäsentesi makuun sopivia herkkupaloja. Suolaisia vapun pikkutarjottavia ovat muun muassa perinteiset nakit vaikkapa vappuhodarin muodossa tarjottuna ja cocktail-lihapullat, ruokaisat vappusalaatit, munakasrullat sekä täytetyt kerrosvoileivät.
Herkkupuolelta vappupöydän valtaavat makeat munkit, tippaleivät, hurmaavat minikuppikakut, tuulihatut sekä tietysti vappuklassikkojen klassikko: sima. Piknikviltille voi kattaa myös muita perheen suosikkeja aina hedelmistä ja dippivihanneksista termoskannulliseen kunnollista, höyryävää kahvia. Makeita herkkuja tasapainottamaan sopii erityisesti Pirkka Parhaat tummapaahtoinen kahvi.
Koristeista tunnelmaa
Varsinkin perheen pienimmille muutamakin vappukoriste nostaa pikniktunnelman aivan uudelle tasolle. Serpentiinit, ilmapallot, naamarit ja muut vappukoristeet ovat takuuvarmoja hittejä. Myös lasten lempilelut voivat osallistua piknikille joko koristeina tai ihan täysvaltaisina vieraina.
Kata viltille värikkäimmät kaapistasi löytyvät astiat ja kruunaa vapputunnelma pirteillä kertakäyttöastioilla ja lystikkäillä pilleillä. Äläkä pelkää värien sekamelskaa – vappupiknikin kattauksessa maltti ei ole valttia eikä vähemmän ole todellakaan enemmän!
Vapun paras sima
Makeassa simassa pulppuilee puhdas vappu, ja se maistuu niin pienille kuin isommillekin simasuille. Siman valmistaminen on monessa kodissa tärkeä vapputraditio, ja perinteistä reseptiä voikin halutessaan höystää monin eri tavoin – kuten inkiväärisellä tai limettisellä vivahteella.
Suomalaisittain valmistetun siman juuret juontavat 1700-luvun kartanoiden juhlapöytiin. Pikkuhiljaa sima kuitenkin valtasi myös tavallisen kansan rivit ja nykyisin sima on toukokuisen juhlaväen aina yhtä odotettu klassikkojuoma.
Suomalainen sima valmistuu nopeasti, usein alle viikossa, kun taas perinteisen skandinaavisen siman annetaan käydä useiden kuukausien ajan. Nopean käymisen takia vappusimamme sisältää vain vähän alkoholia.
Sitruuna vaihtopenkille ja sokereilla leikittelyä
Perinteinen vappusima valmistetaan vedestä, fariinisokerista, sitruunasta, sokerista, tuorehiivasta sekä rusinoista. Sima onnistuu myös kuivahiivasta. Korvaamalla sitruunan muilla sitrushedelmillä, kuten limetillä, appelsiinilla tai greipillä, luot uusia ja jännittäviä makuvivahteita. Valmista vapuksi vaihteeksi limettisima tai inkiväärisima.
Voit korvata sitruunan myös mustaherukoilla. Lisäämällä neljän vesilitran ohjeeseen 400 grammaa pakastettuja mustaherukoita saat vappupöytääsi pirteän punertavaa simaa!
Simasi saa lempeää makua, kun korvaat kaiken sokerin, tai ainakin osan siitä, hunajalla. Jos taas käytät ainoastaan fariinisokeria, simastasi tulee tummempaa ja mehevän aromaattista.
Mausteista jännittävää potkua
Lisää 2–3 senttimetrin pala siivutettua inkivääriä neljän vesilitran ohjeeseen, ja simasi maustuu tujauksella raikasta kirpeyttä. Yrttinen sima syntyy lisäämällä samaiseen määrään vettä pari nippua tuoretta minttua tai basilikaa.
Villeimmät simakokeilijat voivat lisätä perussimaohjeeseen ripauksen lakritsaista tähtianista tai vaikkapa muutaman oksan pikanttia, makean hapahkoa rosmariinia. Yksi tapa tuoda simaan uutta makua ja väriä on lisätä simaan granaattiomenaa. Oikaise Pirkka pakaste granaattiomenan siemenillä ja katso granaattiomenasiman valmistusvinkit Peggyn pieni punainen keittiö -blogista!
Niin huonoa vappusäätä ei ole olemassakaan, etteikö sima saisi vappubrunssilla juhlijoiden suita muikeaan hymyyn!
Perinteinen vappusima
Ainekset
8l vettä
2-3 sitruunaa
1/2kg fariinisokeria
1/2kg sokeria
1/4tl tuorehiivaa
Valmistus
yli 60 min
Pese sitruunat hyvin harjalla. Kuori sitruunoiden keltainen osa ja purista mehut. Pane kuoret ja sokerit 10 litran sankoon.
Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Mikäli haluat tummempaa simaa käytä ainoastaan fariinisokeria (1 kg). Lisää loput vedestä sekä sitruunoiden mehut. Lisää haaleaan seokseen hiiva.
Pullota sima seuraavana päivänä. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullojen korkit löyhästi, sillä paine pulloissa kasvaa käymisen jatkuessa. Sima valmistuu noin viikossa viileässä paikassa, huoneenlämmössä se valmistuu noin kolmessa päivässä.
Säilytä sima viileässä paikassa ja käytä noin viikon kuluessa. Reseptillä tulee noin 9 litraa valmista simaa.
Makeiden perinteisten munkkien ohella vappuna maistuu erityisesti pienet suolaiset purtavat. Klassisia suolaisia vappupöydän syötäviä ovat cocktail-lihapulla ja kevyesti napsahtavat nakit vaikkapa vappuhodareiden välissä. Pienet itse tehdyt lihapullat saavat lisämakua aurinkokuivatusta tomaatista ja kapriksista. Lihapullien kanssa maistuu ihana avokadokastike.
Coctail-lihapullat
Ainekset
30 kpl
1rs (400 g) Pirkka naudan jauhelihaa (17 %)
1dl (50 g) Pirkka sipulikuutioita (pakaste)
1/2rkl öljyä
1 kananmuna
1/2tl suolaa
1/2tl mustapippuria
1tl basilikaa tai oreganoa
n. 1dl Pirkka aurinkokuivattuja tomaatteja
tai n. 1/2dl kapriksia
Valmistus
30 – 60 min
Valuta ja hienonna aurinkokuivatut tomaatit tai kaprikset. Kypsennä sipulikuutioita mikrossa tilkassa öljyä noin minuutti.
Sekoita muna, mausteet, sipulikuutiot ja aurinkokuivatut tomaatit tai kaprikset jauhelihan joukkoon tasaiseksi taikinaksi.
Muotoile taikinasta öljytyin käsin noin 30 pientä lihapyörykkää (Ø noin 3 cm) pellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 225 asteen uunilämmössä noin 10 minuuttia.
Tarjoa cocktailpyörykät lämpimänä tai kylmänä esimerkiksi avokadokastikkeen kanssa.
Vappuhodarit
Wasabihodareiden juju on wasabilla maustetussa perunasalaatissa. Helppoa ja herkullista.
Ainekset
4 annosta
1pkt (240 g) Pirkka hot dog -sämpylöitä
1pkt (250 g) Pirkka hot dog -nakkeja
1/2rs (à 400 g) Pirkka perunasalaattia
n. 1rkl wasabia
chilikastiketta
2 kevätsipulin vartta hienonnettuna
Pirkka herneenversoa
Valmistus
alle 15 min
Grillaa nakit ja sämpylät. Voit myös keittää nakit ja lämmittää sämpylät mikrossa.
Sekoita perunasalaatin joukkoon wasabi.
Täytä hodarit nakeilla, perunasalaatilla, chilikastikkeella, kevätsipulilla ja herneenversoilla.
Rieskarullat
Rieskarullat kulkevat kätevästi eväänä töihin tai piknikille. Saat rullista helpon ja herkullisen tarjottavan juhliin, kun leikkaat ne cocktailpalan kokoisiksi. Tämä helppo resepti on vappupiknikin piristys ja helppo tehdä.
Ainekset
4 annosta
4 (à 7 kpl/ 315 g) Fazer Street Food wrapia
1pkt (200 g) Pirkka cheddar-sulatejuustoviipaleita
12 viipaletta palvikinkkua
4 jääsalaatinlehteä
Kapristahna
1prk (50 g/35 g) Pirkka kapriksia
1rs (180 g) Pirkka maustamatonta tuorejuustoa
Kaupoiltamme K-Marketeista Ollinsaaresta, Rantakadulta sekä Saloisista löytyy lisää valmiita herkkuja tippaleivistä pieneen suolaiseen naposteltavaan.
Toivotamme kaikille mukavaa vappua 2020 läheisten seurassa, pysykää terveinä!